El bloqueig de les presons catalanes ha obligat a suspendre uns 50 judicis, des que els sindicats  i treballadors van iniciar la protesta per la cuinera assassinada per un intern de la presó de Tarragona dimecres passat. En concret, des de les protestes, iniciades dijous i fins aquest dilluns, s’han anul·lat 108 diligències judicials:  41 judicis orals i 8 per videoconferència, més unes 60 diligències judicials, segons ha informat el Departament de Justícia. Els sis sindicats representats als centres penitenciaris mantenen  la reclamació i asseguren que no s'asseuran a dialogar fins que no dimiteixi la consellera i especialment el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, extrem novament rebutjat per Ubasart.

A banda, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha informat que uns 4.000 reclusos estan tancats a les cel·les aquest dilluns i ha alertat als treballadors que la protesta no és legal, ja que no s'ha convocat una vaga i, per tant, no hi ha els serveis mínims obligats. L'Advocacia Catalana també ha exigit mesures urgents al Govern per garantir els drets de defensa dels reclusos. 

Més seguretat a les cuines

D’altra banda, el Departament de Justícia s'ha compromès a reforçar la vigilància dels serveis de les presons, especialment a les cuines, en una reunió amb el comitè d'empresa del Centre d'Iniciatives de la Reinserció (CIRE), on estava contractada la Núria, la cap de cuina de la presó de Mas d’Enric assassinada per un pres dimecres, segons ha informat fonts de Justícia a Efe.  

Entre les mesures pactades —proposades pels companys de la cuinera assassinada i que s'aplicaran de forma immediata—, figura incrementar el personal funcionari destinat a la vigilància dels serveis bàsics de les presons, especialment a les cuines. També es reforçaran els sistemes d'emergència —facilitant dispositius de comunicació i polsadors d'alerta en el personal, d'ús obligatori— i s'incrementarà el nombre de treballadors de les cuines, especialment en alguns torns, una mesura que des de dijous passat s'ha implantat a la presó de Mas d'Enric, al Catllar (Tarragonès).

D'altra banda, el president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha demanat a la Secretaria de Mesures Penals que informi dels serveis mínims establerts derivats dels actes de protesta dels funcionaris de presons, un cop rebuda comunicació de la magistrada del jutjat penal 6 de Barcelona informant d'incidència fruit d'aquestes mobilitzacions.

Gabinet de crisi

A més, aquesta tarda, han mantingut una reunió la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà; el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; i la consellera de Justícia, Gemma Ubasart per "monitoritzar la situació als centres penitenciaris i coordinar les pròximes actuacions".

El gabinet de crisi que han constituït els tres consellers ha estat clau per coordinar el desplegament d'agents dels Mossos per evitar els talls de trànsit que donen accés als centres penitenciaris. Així, agents dels Mossos han aconseguit habilitar un carril aquest dilluns al matí per accedir a la presó de Quatre Camins, que ha permès l'entrada de  treballadors i que han pogut obrir les cel·les. També s'ha assolit obrir les cel·les a la presó de Joves i a la de Brians 2, on hi ha més reclusos tancats, uns 1.500.

Davant la bona acció dels Mossos, una de les mesures acordades és reforçar els dispositius policials per tal de garantir l'accés dels treballadors. Precisament, Justícia analitzarà ara quants dels  5.600 treballadors que hi ha als penals catalans volen incorporar-se a treballar i no poden o fan aquesta protesta irregular.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!