Un jutjat de Palma ha obert diligències contra el director del Servei de Salut de les Balears (Ib-Salut), Javier Ureña (PP), per la denúncia del PSOE que l'acusa de prevaricació en deixar expirar la reclamació del sobrecost de les mascaretes comprades pel govern a una empresa investigada en el cas Koldo. En el seu escrit, el magistrat del jutjat d'instrucció 7 de la capital balear, Antoni Garcías, assenyala que el PSOE acusa Ureña dels delictes de malversació, prevaricació i tràfic d'influències en la instrucció de l'expedient de reclamació de 2,6 milions d'euros a l'empresa Soluciones de Gestión. El jutge ordena el traspàs de les diligències al ministeri fiscal perquè es pronunciï.

Arran de la pandèmia mundial de la covid-19, el govern balear presidit per l'actual presidenta del Congrés, Francina Armengol (PSOE), va comprar l'abril de 2020 un total d'1,5 milions de mascaretes per 3,7 milions d'euros a l'empresa Soluciones de Gestión, investigada per l'Audiència Nacional. Les mascaretes no eren de la qualitat exigida per al seu ús sanitari, segons va certificar la Conselleria de Salut quan es van rebre, per la qual cosa van quedar emmagatzemades.

El PSOE assegura que van començar el procés de reclamació

Els socialistes mantenen que ells van iniciar el juliol de l'any 2023 l'expedient de reclamació de 2,6 milions, la diferència entre el valor de les mascaretes FPP2 pagades i les quirúrgiques rebudes, un 70 % més barates. Per la seva part, l'actual director general de l'Ib-Salut, Javier Ureña, afirma que el govern d'Armengol mai no va informar l'executiu de Marga Prohens del sobrecost d'aquestes mascaretes, ni va iniciar tal reclamació a l'empresa investigada.

L'expedient de reclamació, va explicar al seu dia, el va firmar ell mateix el 24 d'agost de 2023 per un total de 2,6 milions d'euros, encara que finalment va caducar. El març passat, l'Ib-Salut va obrir un nou expedient administratiu per exigir els 3,7 milions d'euros, la totalitat dels diners pagats a Soluciones de Gestión.

Les sospites del PSOE

El PSOE sospita que Ureña va deixar caducar la primera reclamació per pressions de la trama presumptament corrupta que s'investiga en el cas Koldo i va provar d'eludir aquesta responsabilitat amb un nou expedient tramitat sense l'aval dels serveis jurídics del govern.

La Fiscalia Europea va anunciar l'obertura d'una investigació per presumptes delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències als contractes firmats durant la pandèmia pels serveis de salut pública de les Canàries i les Balears per al subministrament de mascaretes amb empreses de la trama. El govern balear va pagar amb fons de la Unió Europea (UE) la totalitat del cost de les mascaretes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!