El govern de Pedro Sánchez s'ha topat amb una dificultat inesperada per a l'exhumació de Franco. Ara, el govern espanyol no disposa de llicència urbanística per executar les obres del trasllat.

El magistrat José Yusty Bastarreche del jutjat contenciós-administratiu 3 de Madrid ha estimat el recurs interposat per un particular i n'ha acordat la suspensió cautelar. Aquest fet, encara afegeix més dificultats a la intenció de l'Executiu de realitzar el trasllat del dictador abans del 28 d'abril, és a dir, abans de les pròximes eleccions generals.

Així ho assenyala El Independiente, que ha tingut accés a una interlocutòria del jutjat, que ha suspès provisionalment l'informe pel qual l'Ajuntament de San Lorenzo del Escorial (Madrid) declarava admissibles les obres urbanístiques que el govern vol executar a l'interior de la basílica del Valle de los Caídos per exhumar les restes de Franco i que autoritzava el govern espanyol a aixecar el paviment de marbre, la llosa de pedra de la sepultura de Franco i traslladar-lo a un altre lloc. 

La interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ACN, accepta l'argument del demandant que al·lega que falta un anàlisi rigorós de la seguretat de les obres. El jutge recorda que es tracta de moure una estructura de 2.000 kg: "No fa falta ser arquitecte, ni enginyer ni mestre d'obres per adonar-se que és complicat, difícil de manejar i, per tant, perillós pel risc evident de caiguda o qualsevol altre accident que pot causar danys a les persones que realitzin la maniobra", apunta. 

"Una decisió del Consell de Ministres, per legítima i conforme a la legalitat que sigui, no pot executar-se sense les garanties tècniques i mecàniques que puguin posar en perill la vida o la integritat física dels tècnics i operaris", continua el magistrat. El jutjat considera "discutible" la "urgència" de l'obra per exhumar Franco i ha recordat que porta més de 44 anys enterrat a la Basílica de la Santa Creu del Valle de los Caídos.