El Jutjat d'Instrucció 9 de Barcelona ha iniciat els tràmits per elevar al Tribunal Suprem la investigació a la diputada de JxCat al Congrés Laura Borràs per presumptes irregularitats en la contractació de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) en preguntar a la cambra que confirmi la seva condició de diputada, segons es desprèn d'un escrit de l'advocat de Borràs en el que sol·licita la nul·litat de les actuacions.

La magistrada instructora ha demanat al Congrés dels Diputats que li confirmi si Borràs és diputada en aquesta cambra, una petició a la què la Taula va contestar el 3 de juliol al·legant que la sol·licitud s'havia de vehicular a través del Tribunal Suprem, i en concret del seu president, segons publica El Periódico.

Aquest jutjat investiga des de juliol de 2018 presumptes irregularitats en la contractació de serveis informàtics per a la web de l'ILC en l'etapa en què l'exconsellera de Cultura dirigia la institució.

Per ordre de l'esmentat jutjat, els Mossos d'Esquadra van realitzar el dimarts 27 de novembre un dispositiu amb entrades i registres en el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) i la Institució de les Lletres Catalanes.

La policia catalana va anar al CTTI i va realitzar una petició d'informació en el marc d'aquestes indagacions, que estan sota secret de sumari, segons van explicar llavors fonts de la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública.

"Investigació prospectiva"

En un escrit remès al Jutjat d'Instrucció 9, l'advocat Gonzalo Boye sol·licita la nul·litat de ple dret de la causa en considerar que existeix una falta de competència objectiva, ja que, en el moment d'obrir-se la investigació, Borràs ja era diputada al Parlament i consellera, i per tant aforada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Segons l'esmentat escrit, consultat per Europa Press, des de l'inici de la investigació "es tenia una dada evident, clara, precisa, concreta i que impedia atribuir-se, com s'ha fet, la competència objectiva per investigar Borràs: era aforada, primer davant del TSJC i, ara, davant del Suprem".

L'advocat ressalta que des del començament de la investigació judicial, fa gairebé un any, "ja sabia i coneixia que la investigada Senyora Laura Borràs tenia la condició d'aforada; malgrat això, va iniciar la present investigació contra ella, decretant, a més el secret d'actuacions".

"Una investigació secreta contra una aforada per un òrgan manifestament incompetent, gravíssim," resumeix el lletrat.

Així mateix, ressalta que s'ha fet una "investigació prospectiva" contra la diputada i afirma, textualment, que la investigació suposa una autèntica causa general en contra de Borràs i d'altres membres que van intervenir en la contractació des de l'ILC.