La titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha rebutjat el processament de tots els encausats per l'1-O, alts càrrecs del Govern i  la cúpula de la Corporació Catalana de mitjans Audiovisuals (CCMA), per organització criminal, tal com va demanar la fiscalia i l'acusació particular representada per Vox.  La jutge manté la fiança de 5,8 milions que va imposar als 17 acusats de malversació. 

La magistrada Alejandra Gil sosté que a l'acte de processament no es va indicar que els fets investigats poguessin ser constitutius d'un delicte d'organització criminal perquè "no resulta de les actuacions que es comptés amb la infraestructura adequada per realitzar un pla criminal ni que hi hagués un acord associatiu durador". Així recorda que cap de les persones que han estat investigades en aquesta causa van ser advertits que se'ls investigava per la seva possible participació d'un delicte d'organització criminal.

 

Al seu escrit, la magistrada sosté que ni la fiscalia ni l'acusació particular han modificat els fets i recorda que precisament l'acte de processament el que fa és delimitar el marc fàctic "per evitar que puguin produir-se acusacions sorpresa respecte als fets justiciables típics contra els quals no es va poder defensar l'inculpat en fase instructora".

La jutge també rebutja la petició de la fiscalia de processar la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Àngels Barbarà, que no està investigada en aquesta causa. La magistrada aixeca el processament de dos càrrecs de la Generalitat i d'un empresari. Es tracta de Meritxell Masó, llavors secretària general del Departament de Governació i ara de Presidència; Montserrat Vidal, de l'àrea de Processos Electorals i Consultes Populars, i José María Gispert, gerent d'Indugraff Offset S.A.