El jutge de vigilància penitenciària número 5 ha desestimat els recursos que van presentar Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, condemnats pel Tribunal Suprem, contra la revocació del tercer grau.

Aquest recurs és la reacció al recurs que va presentar la Fiscalia i en el qual el jutge va basar la revocació del tercer grau el passat 9 de març.

Un cop més, s'esgrimeixen motius relacionats amb la ideologia dels processats i amb la seva manca de reinserció: "De l'informe psicològic i del jurista criminòleg, tal com es va recollir, el reconeixement de fets i de conseqüències i l'assumpció de responsabilitat està referida a una responsabilitat de tipus 'moral' i / o política, per les seves conviccions i / o càrrecs públics exercits, i explicats en virtut de la situació personal de l'intern i del context 'social i polític' del moment".

 

 

El jutge recull les puntualitzacions de l'advocat: "S'insisteix per part del lletrat que el que es pretén és que el seu representat renegui de la seva ideologia, quan ja s'ha indicat (ja ho va exposar amb tota claredat el Tribunal Suprem en la sentència i en la interlocutòria de desembre del 2020) que no es tracta de castigar la ideologia de cap dels condemnats, sinó castigar per la comissió d'un fet descrit en el Codi Penal com a delicte".

Però ho rebutja: "Ha de rebutjar-se, igualment, que aquesta assumpció delictiva s'equipari a penediment, ja que en la resolució recorreguda no es valora que hi hagi o no penediment delictiu, sinó 'consciència de la comissió delictiva', categoria substancialment diferent".

I insisteix en el fet que Sànchez, Turull i Rull no han evolucionat i continuen pensant el mateix que el 2017, quan van passar els fets: "En definitiva, tal com va expressar, no hi ha hagut evolució suficient en l'intern justificativa de la progressió acordada per l'Administració".

Així, manté els arguments pels quals va revocar el tercer grau, ja que creu que "encara s'aprecien dèficits nuclears en l'intern com és la manca d'assumpció delictiva", i assenyala aquesta qüestió com un element clau en el tractament penitenciari.

Aquesta resolució encara no és ferma, de manera que hi ha la possibilitat d'interposar recurs d'apel·lació en un termini de cinc dies.