Torna tot el dia a la presó. Una jutgessa de vigilància penitenciària ha acordat avui que Jordi Montull, de 79 anys, exdirector econòmic del Palau de la Música, condemnat per l'espoli de l'entitat juntament amb el seu expresident, Fèlix Millet, retrocedeixi del tercer al segon grau penitenciari, que significa que ha de complir la condemna tancat tot el dia en una presó, no només anar-hi a dormir, com feia des del setembre passat. Montull va ingressar el febrer del 2020 a la presó de Brians 2 i ara haurà de tornar-hi i podrà estar a la infermeria. La jutgessa ha atès així el recurs presentat per la fiscalia i revoca la decisió del Departament de Justícia, en considerar que no ha complert una quarta part de la condemna ni ha abonat tota la responsabilitat civil. La magistrada indica que contra aquesta mesura hi ha recurs de reforma o apel·lació, però que "la present resolució és executable". Montull va ser condemnat a una pena de 7 anys i sis mesos de presó i ha de tornar 23 milions juntament amb Millet. La jutgessa considera "precipitada" l'evolució a la semillibertat, que li va donar Justícia contra l'opinió de la junta de tractament de la presó per a la seva progressió a tercer grau. A més, afegeix que es preveia que podria tenir permisos de sortida per al segon trimestre del 2022.

La secretària de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia va acordar la classificació en tercer grau de Montull el 2 de setembre passat. La fiscalia va presentar recurs en afirmar que el grau de tractament que es pretén aplicar mitjançant la progressió "manca de fonament i finalitat". Així mateix, al·lega que dels informes aportats es desprèn que el "penat no ha satisfet la responsabilitat civil" acordada en sentència. Per la seva part, la defensa de Montull exposava que ha assolit els objectius fixats en el seu Programa Individual de Tractament (PIT), havent realitzat favorablement el programa específic "Para i Pensa". A més, precisa que el penat reconeix els fets, mostra penediment i s'aprecia empatia cap a les víctimes. Així mateix, al·lega l'empitjorament de l'estat de salut de Montull des del seu ingrés a la presó i l'important esforç reparador executat, havent satisfet més d'un milió d'euros i tenint embargat tot el seu patrimoni i part de la pensió de jubilació.

Evolució

En la resolució, la titular del jutjat de Vigilància Penitenciària 2 de Catalunya, Maria José González, conclou que en el cas analitzat "no es presenten favorablement qualificades" totes les variables de l'article 102.2 del reglament penitenciari que permetin afirmar que Montull pugui ser classificat en tercer grau penitenciari. Exposa que l'intern compleix ara una condemna de sis anys, divuit mesos i quinze dies de presó per la comissió d'un delicte continuat de malversació de cabals públics i apropiació indeguda en concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil i un delicte de falsedat comptable, un delicte de tràfic d'influències, un delicte de blanqueig de capitals en concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil i un delicte de falsedat comptable, i un delicte contra la Hisenda Pública. En concepte de responsabilitat civil ha estat condemnat al pagament de 25.179.482 euros conjuntament i solidàriament amb altres condemnats; tenint previst el compliment de la quarta part de la condemna el febrer de 2022, les tres quartes parts de la mateixa per al novembre de 2025 i la llibertat definitiva per al setembre de 2027. Afegeix que la Junta de Tractament del Centre Penitenciari de Brians 2 va acordar per unanimitat, en data 25 de febrer de 2021, proposar el manteniment en segon grau de tractament a Montull. Malgrat això, la secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, en data 2 de setembre de 2021, acorda la progressió a tercer grau de tractament de l'intern, que ara ha revocat la jutgessa.

A la infermeria

Respecte a l'estat de salut de Montull, la jutgessa indica que va sol·licitar al metge forense que li va informar sobre l'estat de salut del penat i, que analitzats l'esmentat informe i la documental metgessa aportada en les presents actuacions, conclou que, si bé el penat presenta patologies de caràcter crònic i persistent, consistents fonamentalment en patologies de tipus cardiovascular i osteoartrosi, realitzant tractament farmacològic, l'única limitació funcional observada consisteix en dificultats en la mobilitat, la deambulació i els canvis de posició, per la qual cosa es considera que la capacitat de reincidència respecte als fets que motiven la seva condemna, no ha disminuït. I conclou que no existeixen tampoc raons humanitàries o de dignitat personal que justifiquin la progressió en grau de l'intern. Afirma que se li ha de mantenir el seguiment mèdic continuat, i que es quedi en el departament d'infermeria proporcionant-li les cures necessàries per a les funcions vitals que necessita.

La jutgessa també recorda que ara Montull té un procés obert amb la seva dona per suposadament haver ocultat que tenia uns ingressos superiors dels declarats a l'Audiència de Barcelona, encara que precisa que cal respectar la seva presumpció d'innocència. Recentment, el Consell de Ministres va informar que ha denegat l'indult als lladres confessos del Palau de la Música. Així que Montull ha de tornar a la infermeria de Brians 2, on està Fèlix Millet.