Mercè Caso, la jutgessa degana de Barcelona, avala que el repartiment de jutge i l'assignació del cas contra el procés al jutjat d'instrucció número 13 era el correcte. Caso ha donat explicacions, en una entrevista a TV3, després que les defenses dels líders independentistes hagin denunciat que hi va haver “arbitrarietat” per assignar el cas al jutge del 13, “per la seva ideologia, i amb garantia que el podia tramitar d’una manera especial que era la que convenia". 

La jutgessa degana ha explicat el funcionament d'assignació: fins al 2010 la normativa prohibia que un cas recaigués en el jutge que està de guàrdia o en el següent que li toca la guàrdia (sempre que es parla d'un cas que s'ha produït en un moment indeterminat, no en les darreres hores). Caso ha matisat que aquesta normativa es va modificar el 2014 i que, des d'aleshores, l'assignació de jutge és 100% aleatòria: "Pot ser que jo estigui de guàrdia en el moment que entra el cas i que l'atzar faci que em toqui a mi". 

Per tant, Mercè Caso sustenta que l'assignació del cas 1-O "no s'ha fet a dit" i ha subratllat que "el repartiment de casos té dos principis fonamentals: que sigui equilibrat (que un jutjat no tingui més feina que un altre) i que sigui aleatori".

Si més no, la jutgessa ha indicat que entén que "les defenses tenen el dret legítim a buscar un camí per aconseguir el seu objectiu, tot i que ja veurem quin recorregut pot tenir".

Repartiment de despatxos a Madrid

Finalment, Mercè Caso ha valorat el canvi de seu a l'hora de fer el repartiment de despatxos als nous jutges, que es fa avui, i que fins ara es feia a Barcelona però enguany s'ha traslladat a Madrid. Segons la magistrada, "la decisió ha estat molt decebedora" i, en tot cas, "ha de ser puntual perquè l'entrega ha de tornar a Barcelona que és on hi ha l'escola judicial".