La secció territorial catalana de Jutgesses i Jutges per la Democràcia ha emès un comunicat amb relació als empresonaments de 5 líders més del procés en què qüestiona la presó provisional dictada pel jutge Pablo Llarena i l'acusació de rebel·lió.

L'entitat de jutges i jutgesses progressistes recorda l'excepcionalitat de la presó preventiva i la doctrina molt restrictiva del Tribunal Constitucional sobre aquesta mesura. En aquest sentit, recorden que un dels empresonats, el conseller de Presidència Jordi Turull ha estat designat candidat a la Generalitat i que el dret de representació politica es pot veure qüestionat si hagués d'exercir el càrrec des de la presó. 

A la vegada, el comunicat apunta que "per a la doctrina i per un gran sector de juristes els fets que han tingut lloc a Catalunya en els darrers mesos no tenen  encaix en un delicte que exigeix “un aixecament públic i violent”. I recorda la presumpció d'innocència dels processats.

JPD denuncia a més, la "creixent judicialització de la política" i criden al diàleg. "La manca de solucions polítiques a un conflicte polític no es pot substituir només amb el Codi Penal", conclouen.

El text íntegre del comunicat és el següent: 

"La mesura de presó provisional està configurada legalment com una mesura excepcional. És la més greu restricció del dret a la llibertat de les persones sotmeses a un procés penal. El Tribunal Constitucional ha consolidat una doctrina molt restrictiva al respecte, atès que hi ha altres mesures cautelars que poden aconseguir les finalitats de subjecció al procés judicial.

Els investigats pel denominat “procés cap a la independència” s’enfronten a penes molt elevades com a conseqüència de la interlocutòria de processament per delicte de rebel·lió i altres, que en el dia d’ahir ha dictat el Magistrat Instructor del Tribunal Suprem. Per la doctrina i per un gran sector de juristes els fets que han tingut lloc a Catalunya en els darrers mesos no tenen  encaix en un delicte que exigeix “un aixecament públic i violent”. El Tribunal Suprem, en un futur pròxim,  haurà de decidir, després d’un judici oral i públic, si considera que l’actuació dels processats constitueix un dels delictes més greus configurats en el Codi Penal. Gaudeixen fins aleshores de la presumpció d’innocència.

La mesura de presó provisional dictada en el dia d’ahir, modificant les que ja tenien abans imposades, afecta a persones  amb càrrecs públics que han estat elegides democràticament en les passades eleccions del 21 de desembre. Representen forces polítiques que poden tenir majoria per formar el futur govern de Catalunya en el marc de la legalitat constitucional. Un d’ells ha sigut proclamat candidat a President.

En la ponderació dels drets en joc no podem oblidar que l’article 23.1 CE estableix que els ciutadans tenen dret a participar en els assumptes públics directament o mitjançant representants lliurament elegits en eleccions periòdiques per sufragi universal. Aquest dret de representació política pot quedar qüestionat si alguns dels càrrecs electes han d’exercir el seu càrrec des de la presó.

En anteriors comunicats hem expressat el nostre compromís ferm i lleial amb la Constitució i amb les lleis que emanen dels poders legalment constituïts. Creiem amb l’Estat de dret i amb la fortalesa de les nostres institucions polítiques i judicials.

Com a fet negatiu  hem denunciat la creixent judicialització de la política. La manca de solucions polítiques a un conflicte polític no es pot substituir només amb el Codi Penal. Fem una crida a favor de consolidar la necessària estabilitat institucional mitjançant el diàleg polític."