El jutge que ha paralitzat l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos adduint que hi pot haver un risc per als treballadors que retiraran la llosa de la tomba del dictador és un magistrat conegut pel seu rebuig a la memòria històrica i per polèmiques decisions, com ara prohibir un acte en favor del referèndum de l’1-O en un local municipal a Madrid.

El magistrat del jutjat contenciós número 3 de Madrid, José Yusty Basterreche, va suspendre el setembre del 2017 un acte en favor de l’1-O que l’alcaldessa Manuela Carmena havia autoritzat en un local propietat de l’ajuntament. Ho va justificar afirmant que l’acte es dirigia “clarament contra el que disposa la Constitució espanyola”. Carmena va recórrer, però finalment l’acte es va haver de celebrar en el teatre a Lavapiés.

Yusty Basterreche va ser un dels 18.000 signants del manifest de Libres e Iguales, una associació que va néixer l’any 2014 a l’estat espanyol contra el procés. Yusty es va oferir, mitjançant un comentari al web de l’associació en el qual s’identificava com a jutge, pel que calgués. “Compteu amb mi si penseu que puc ser útil” i acabava el seu comentari amb un “Viva España!”.

Libres e iguales Yusty

Igualment, Yusty Basterreche s’ha pronunciat en diverses ocasions contra la llei de memòria històrica que ca impulsar José Luis Rodríguez Zapatero, que va qualificar de “monserga”.