La magistrada María Tardón, substituta natural del jutge Manuel García-Castellón en el jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional, fa endreça de la causa de Tsunami Democràtic. La magistrada ha replicat a la Fiscalia de l'Audiència Nacional que el magistrat no ha bloquejat ni ha tirat enrere el recurs que va presentar contra la seva resolució, del 6 de novembre passat, que imputava el delicte de terrorisme al president Carles Puigdemont i a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i 10 persones més per haver impulsat la plataforma Tsunami Democràtic. El motiu, segons explica en una providència d'aquest dimarts, és que el jutge García-Castellón havia aturat el termini per donar veu a dos agents de la policia espanyola, que recentment s'han personat com a acusació particular per les ferides patides en una manifestació a la Via Laietana contra la sentència del procés, el 2019.

 

"De l'examen de les actuacions, per tant, es conclou que el magistrat instructor titular d'aquest jutjat, no ha acordat retrotreure ni reiterar cap actuació processal, sinó que ha procedit a donar trasllat del recurs d'apel·lació a les víctimes personades com a acusació particular en el curs del tràmit dels recursos interposats, procedint-se llavors a la suspensió del termini, a fi de permetre la seva personació amb les garanties previstes legalment, en una interpretació conforme a l'esperit tant de l'Estatut de les Víctimes del Delicte, com de la Llei 29/2011, de 22 de setembre, de Reconeixement i Protecció Integral a les Víctimes del Terrorisme", afirma la magistrada Tardón a la resolució.

Marta Rovira es persona

Paral·lelament, aquest dimarts s'ha conegut que la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional que la deixi de buscar a Suïssa, on va demanar una comissió rogatòria per localitzar-la, i que es persona en la causa de Tsunami amb l'advocat de l'esquerra abertzale Iñigo Iruin. El jutge la fa líder de la plataforma de Tsunami simplement per unes converses amb l'exconseller Xavier Vendrell, que davant la seva queixa, Rovira es compromet a obtenir el suport del partit a les mobilitzacions al carrer.

Terrorisme o desordres

La jutgessa de l'Audiència Nacional precisa que quan s'acabi el termini elevarà el recurs de la Fiscalia, al que s'han adherit totes les defenses, a la sala penal de l'Audiència Nacional, la qual ha de decidir si tomba la investigació per terrorisme, ja que considera que els fets podrien encaixar només en el delicte de desordres públics, i per a dos activistes i no per a Puigdemont ni cap polític investigat. Inicialment, el termini s'acaba a finals de la setmana vinent.

Les acusacions personades

L'advocat José María Fuster-Fabra es va personar a la causa de Tsunami Democràtic, el 14 de novembre passat, en nom de dos agents de la policia espanyola ferits greus en una de les protestes. A l’escrit, el penalista va qualificar els actes de les protestes contra la sentència del procés de "terrorisme de carrer".  Tot i que no hi ha autor conegut de les lesions dels policies, el jutge García-Castellón els ha admès com a part. I, ara, la magistrada Tardón detalla que el 28 de novembre el jutge García-Castellón va suspendre l’elevació dels recursos a la sala penal i va donar cinc dies a la representació dels agents perquè s’hi pronunciïn.

Inicialment, en la causa de Tsunami, hi havia l’acusació popular de Vox, i recentment s’hi va personar l'associació Dignidad y Justicia, que sosté que treballa per a les víctimes d'ETA i el seu president és diputat del PP, i que el jutge va admetre amb una fiança mínima de 200 euros. El jutge ha fet cas a aquesta acusació popular per elevar la causa de Tsunami al Tribunal Suprem perquè investigui Puigdemont perquè és aforat en ser eurodiputat, sense esperar la resposta de la sala penal de l’Audiència Nacional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!