Més reaccions. Dos agents de la policia espanyola han demanat al jutge Manuel García Castellón personar-se en la causa de Tsunami Democràtic, perquè asseguren que van ser greument ferits en la protesta del 18 d'octubre de 2019 a la plaça Urquinaona de Barcelona, segons un escrit presentat aquest dimarts i al qual ha tingut accés ElNacional.cat. L'advocat dels dos agents, José María Fuster-Fabra, qualifica els actes de les protestes contra la sentència del procés de "terrorisme de carrer" i sol·licita estar en la causa com a acusació particular. El magistrat de l'Audiència Nacional va considerar investigats per terrorisme en la causa de Tsunami el president Carles Puigdemont i la secretària d'organització d'ERC, Marta Rovira, una setmana abans del pacte per a la investidura de Pedro Sánchez. 

En la causa de Tsunami, fins ara només hi havia les acusacions populars de Vox i de l'associació Dignidad y Justicia, que sosté que treballa per a les víctimes d'ETA i el seu president és diputat del PP. Precisament, Dignidad yJusticia ha demanat, aquest dimarts, al titular del jutjat Central d'Instrucció 6  de l'Audiència Nacional que derivi la causa al Tribunal Suprem perquè s'investiga Puigdemont, el qual, com té el seu aforament al Parlament Europeu, és competència de l'alt tribunal espanyol. També hi afegeix el diputat d'ERC Rubén Wagensberg, també investigat a la causa de Tsunami, tot i que el seu aforament és davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

 

El relat dels agents ferits

El magistrat García Castellón, en la mateixa resolució que concretava els 12 investigats de la causa de Tsunami, també oferia accions a l’agent greument ferit en una de les protestes, Ángel Manuel Hernández, obligat a jubilar-se a 45 anys i que ara s’ha personat en la causa penal amb Fuster-Fabra. En l’escrit, el seu advocat relata que el 18 d’octubre de 2019, cap a les 8 del vespre, tot protegint la Prefectura de la Via Laietana, l’agent (TIP 91464) va rebre un impacte molt fort d'un objecte llançat pels manifestants que li va colpejar el costat dret del casc, i que va caure a terra i va perdre el coneixement. Els companys el van evacuar a l’hospital. Per la seva banda, el segon agent (TIP 109440) hi relata que va rebre un impacte molt fort a la mà, que va patir una fractura greu oberta en el radi del braç dret amb desplaçament, i després de diverses operacions, i a causa de la gravetat de la lesió, l’agent també ha estat jubilat.

Ara, la sala penal de l'Audiència Nacional ha de resoldre el recurs dels investigats i de la Fiscalia, que en un duríssim escrit, acusa el jutge García Castellón d'imputar Puigdemont i la resta d'investigats sense cap indici. A més, la Fiscalia ha demanat que els fets només encaixen en el delicte de desordres públics i reclama que es derivi la causa als jutjats de Barcelona i on van passar els fets, com la protesta de la Jonquera, a l'AP-7. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!