El titular del Jutjat Central d’Instrucció 6 de l’Audiència Nacional, el magistrat Manuel García Castellón, ha resolt que no prorroga més temps la investigació contra 12 catalans i membres de CDR acusats de terrorisme, vuit d’ells detinguts el 23 de setembre de 2019, malgrat que les defenses i la fiscalia li han demanat que no ho faci perquè falten diligències per practicar. L’organització Alerta Solidària, que porta la defensa de la majoria d’encausats, ha informat aquest dimarts que han presentat un recurs contra la “irracional” decisió del jutge de l’Audiència Nacional perquè hi ha “ingent informació” sobre diligències sol·licitades que fins ara se’ls ha “negat” per part del jutge. Alerta afirma que, amb aquesta acció, el jutge “vol amagar una investigació irregular contra l’independentisme català”.

En la resolució, de divendres passat, el jutge García Castellón raona que de l’estudi de les actuacions “només queda la incorporació de les diligències prèvies (DP) 104/2017”, les quals són vitals per a les defenses, ja que és una instrucció que va néixer secreta i de la qual es va derivar el cas contra els CDR. La Guàrdia Civil va batejar aquesta actuació com a Operació Judes, però encara no se saben els indicis que van permetre que el jutge autoritzés la intervenció dels seus telèfons i posessin balises de seguiment i àudio en els seus vehicles. En la resolució, el jutge matisa que “s’incorporaran les DP104/2017 fins, almenys, la data que van derivar en la peça 1 de les DP 99/2018, fins a la peça 2”, que és la causa dels CDR, transformat en sumari, i que el jutge ordena tancar en un termini de 10 dies.

 

La fiscalia tampoc vol el tancament del cas

En un comunicat, els advocats dels encausats del 23-S afirmen que fins i tot la fiscalia s'ha sumat a la petició de les defenses d’Alerta Solidària de prorrogar la instrucció perquè també tenia proves, requeriments i interrogatoris pendents. “Cap part, de fet, s’hi oposa, només el jutge”, sostenen. Hi afegeixen que la decisió de tancar la causa arriba després de l’onzena vegada que la sala d’apel·lacions ordena el jutge a donar ple accés a les secretíssimes diligències 104/17 i 99/18”, accés -asseguren- que “encara no s’ha produït” i que “ja no tenen la consideració de secretes, sinó que estan simplement arxivades, segons va indicar el jutge”.

Per Alerta Solidària, el jutge “boicoteja el normal desenvolupament de la instrucció, que en una suposada democràcia es pressuposa que és la fase on cada part ha de poder aportar amb temps i calma les proves i arguments de càrrec o descàrrec”, però en el cas dels encausats del 23-S “suposa una batalla constant de recursos i apel·lacions”. I afegeix: “L'escàndol més gros és l'ocultació deliberada de les investigacions prèvies en què hi ha amagades, ben segur, nombroses irregularitats i il·legalitats en la persecució de l’Estat a l’independentisme català”.