Més novetats de la causa dels CDR acusats de terrorisme. L’Audiència Nacional ha arxivat la causa contra el sabadellenc Xavier Duch, detingut el 23 de setembre de 2019, juntament amb altres vuit persones en l’operació Judes (després ampliada a quatre veïns més) per raons mèdiques, segons informa avui Alerta Solidària. La fiscalia té tres dies per interposar un recurs. L’advocat de Duch, el penalista David Aranda, indica que el sobreseïment és per la seva situació de salut, que li impedeix exercir la seva defensa amb totes les garanties. Per respecte a la seva intimitat no s’ha desvetllat la malaltia que pateix des de fa temps. La resolució de l’arxivament a Duch s’emmarca en l’article 383 de la Llei d’Enjudiciament Criminal que disposa que “si la demència sobrevingués després d’haver-se comés el delicte, tancat el sumari, s’ordenarà arxivar la causa pel tribunal competent”. En el cas de Duch, el tribunal exposa que “la celebració del judici contra qui no és capaç d’entendre el que succeeix, resulta inconstitucional per lesionar el seu exercici del dret de defensa i el dret a un judici just”.

El 20 desembre de 2019, Duch, juntament amb  Xavier Buigas i Eduardo Garzón, van sortir de la presó madrilenya de Soto del Real, on van estar en presó provisional tres mesos, des del 29 de setembre. Duch va ser castigat amb l'aïllament penitenciari. Cada un d’ells va pagar una fiança de 5.000 euros. La fiscalia acusa els tretze processats de voler executar una actuació violenta davant el “fracàs del procés independentista”, i en concret l’assalt al Parlament per blindar-lo a l’actuació espanyola. També se’ls va acusar de tenir explosius, fet no acreditat en els informes pericials, què asseguraven que alguns d’ells tenien material percussor. En la primera declaració davant del jutge instructor, Duch va remarcar que l’únic que se li va decomissar durant l’escorcoll de la Guàrdia Civil van ser “petards de Sant Joan dels nens que eren bastant grans, però per a nens”.

Declaracions

Precisament, la formació Alerta Solidària ha informat aquest matí que sis agents de la Guàrdia Civil que van realitzar la investigació del 23-S hauran de declarar, tal com demanaven les defenses i el jutge instructor, Manuel García Castellon, els hi havia denegat. La sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional els reconeix aquesta mesura per garantir el seu dret de defensa. Aquesta és la tercera correcció de l’Audiència al magistrat titular del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional, a Madrid.

Els altres acusats de pertànyer a organització terrorista són: Eduardo Garzón, Esther Garcia, Sònia Pascual, Queralt Casoliva, Germinal Tomàs, Alexis Codina, Jordi Ros, Rafael Joaquín Delgado, Ferran Jolis, Xavier Buigas, David Budria i Clara Borrero. I als que se’ls afegeix el delicte de tinença d’explosius són: Garzón, Garcia, Pascual, Casoliva, Tomàs, Codina, Ros, i Delgado. En el cas de Xavier Duch, era acusat dels dos delictes. Actualment, la instrucció està tancada i la fiscalia ha de presentar l’escrit d’acusació i  les penes que demana per a cada un d’ells. Les defenses han sol·licitat accedir a documentació que no tenien i, ara, a la declaració dels agents de la Guàrdia Civil que van fer la investigació.