La sala penal de l’Audiència Nacional ha tornat a ordenar aquest dilluns al jutge que instrueix la causa per terrorisme contra els 12 CDR detinguts el 23 de setembre del 2019 en l’operació Judes, Manuel García-Castellón, a facilitar a totes les parts la documentació sobre la causa. És a dir, que ha tornat a donar una altra vegada la raó a les defenses; ja que aquestes van interposar un recurs i això va fer que l’AN autoritzés l’accés a la documentació. No obstant això, García-Castellón ha anat posant traves i impediments. De totes maneres, la sala diu ara que totes les parts han de tenir accés a aquesta documentació, per molt que no tingui una afectació directa, sobre les diligències prèvies 104/2017 fins que es van convertir en la peça número 1, i de les diligències prèvies 99/2018 fins al 3 de setembre del 2019, quan es van convertir en la peça número 2.

Ara la sala dona la raó a les defenses, i conclou que totes les parts han de poder jugar amb les mateixes cartes. Així mateix, han de tenir dret a accedir a les investigacions prèvies que van servir per autoritzar els seguiments i investigacions ampliades posteriors. Tot això ha quedat negre sobre blanc en un escrit força contundent que els magistrats de la sala han propinat a García-Castellón. I li han recriminat que no hagi fet cas de les seves interlocutòries anteriors, en les quals ja es deixava prou clar el que havia de fer el jutge instructor de la causa. Fan servir expressions com “novament es limita l'accés a les parts al procediment en qüestió, insistint el jutge a restringir l'accés de les parts a aquelles actuacions que els afectin". "Limitació que les nombroses resolucions d'aquesta sala ja han dit que no és procedent", conclou.

"Reiterem el dret fonamental a l'execució de les sentències judicials fermes", afegeix el text, que també afirmen que "és per tot això que no podem sinó reiterar, ja per tercer cop, que l'accés a les diligències, un cop s'alci el secret, haurà de ser de totes i cadascuna de les diligències realitzades, afectin o no les persones investigades, en la seva integritat i sense cap limitació", afirmen.

 

Alerta Solidària acusa de “filibusterisme jurídic”

A més, segons Alerta Solidària, que porta la defensa d'alguns encausats, el magistrat ha instat la fiscalia a sol·licitar la conclusió del sumari per redactar l'escrit d'acusació i així tancar la causa, tot i que encara hi ha una desena de recursos pendents de resoldre. Alerta Solidària recorda que gairebé tres anys després de les detencions hi ha sis dels encausats amb mesures cautelars. A més, acusa de “filibusterisme jurídic” a García-Castellón, i assegura que “només l’orgull ferit del sistema repressiu espanyol justifica el manteniment d’aquesta instrucció fallida, que es mou per interessos repressius polítics”.