El jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya manté en règim de semillibertat els presos polítics de Lledoners mentre resol el recurs de la Fiscalia per derogar el tercer grau. D'aquesta manera Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart no hauran d'ingressar a la presó de moment com demanava el ministeri públic. És tot el contrari del que va passar ara fa 6 mesos mentre no es resolia si es tombava el tercer grau.

La mesura no afecta Joaquim Forn, encara. Fins avui podia presentar al·legacions a la petició de la Fiscalia i el jutge encara no ha resolt sobre ell. 

El jutge diu que la mesura que planteja la Fiscalia "xoca amb la interpretació més restrictiva que ha de donar-se a normes que, en definitiva, produeixen afectació a drets fonamentals". El jutge argumenta la seva decisió en el mateix sentit que ahir ho va fer el jutge que manté en llibertat Carme Forcadell i Dolors Bassa.

La diferència, un canvi de jutge. La jutgessa que va resoldre ara fa 6 mesos i que els va mantenir dins la presó sense poder tenir dret, tampoc, al 100.2 per poder sortir a treballar, està de baixa, i en el seu lloc hi ha un substitut que ha seguit les mateixes passes que el jutge de vigilància penitenciària 1 de Catalunya, que ahir va resoldre exactament el mateix per a Carme Forcadell i Dolors Bassa

D'aquesta manera, els nou líders independentistes condemnats per sedició podran seguir en semillibertat —cosa que els permet sortir diàriament de la presó i tornar-hi només a dormir, de dilluns a dijous—, almenys fins que els jutjats de vigilància respectius resolguin sobre el fons dels recursos presentats pel ministeri públic contra la seva classificació. 

 

 

Exactament igual que ahir el jutge de vigilància penitenciària número 5, conclou que ara no és el moment procedimental per demanar aquesta mesura cautelar.

La resolució judicial concreta que només en els casos en què es tractés d'un recurs a una instància superior es podria contemplar la possibilitat d'aplicar aquesta mesura cautelar. En aquest sentit, dona un toc d'atenció a la Fiscalia per no haver demanat la mesura quan toca, que és amb la presentació d'un recurs d'apel·lació. I ara no és el cas.

Ara encara falta saber quina és la decisió definitiva del jutge sobre si deroga o no el tercer grau. Fa sis mesos el va tirar enrere el Tribunal Suprem després dels diferents recursos presentats per la Fiscalia fins a esgotar totes les vies.