El jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona ordenava aquest dijous la detenció de la diputada de la CUP Laia Estrada després que no es presentés quan la van requerir per declarar com a investigada per desordres públics, en el marc de les protestes contra el Consell de Ministres de Barcelona el 2018. Estrada ha demanat, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, que el focus es posi en la causa i no en el fet de la detenció. 

"L'error és la motivació de la causa, no només vull posar el focus en aquesta fase en que jo soc diputada, s'ordena la meva detenció i la causa passa a ser del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)". Això és el que ha dit la diputada cupaire al mateix temps que ha explicat que en el moment en què va decidir no comparèixer, quan encara no era diputada al Parlament, "sabia perfectament quines eren les conseqüències".

Laia Estrada ha denunciat "una política repressiva que afecta moltes persones" i ha destacat que "ve per part de l'Estat i també per part de la Generalitat".

Certificat oficial de diputada

Davant la notícia sobre la seva detenció, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va demanar als serveis de la cambra que fessin una certificació oficial conforme Estrada és diputada del Parlament. La presidenta va recordar que l'article 22 del reglament de la cambra legislativa catalana li "reconeix la immunitat". I va afegir: "Estableix que durant llur mandat els diputats no poden ser detinguts si no és en cas de delicte flagrant".

TUIT Laura Borràs Laia Estrada

Borràs ho va anunciar a través de Twitter amb una imatge del certificat, en què el secretari general del Parlament, Xavier Muro, certificava que Estrada va ser proclamada diputada a les eleccions del 14 de febrer i que des del 12 de març n'exerceix la condició plena.

"Atestats fantasiosos"

Estrada negava aquest dijous que hi hagués violència en aquelles protestes i acusava els Mossos d'Esquadra d'elaborar atestats "fantasiosos", que "s'inventen desordres que no han existit en protestes pacífiques". La causa, actualment, es troba al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que Estrada ara és diputada.

En una atenció als mitjans de comunicació, la diputada de la CUP lamentava que no s'hagi arxivat aquesta causa, com ja va passar amb dos altres procediments en què també estava investigada i pels quals tampoc va comparèixer, per les mobilitzacions de les vagues del 3 d'octubre i el 8 de novembre del 2017.

 

Foto principal: La diputada de la CUP Laia Estrada / ACN