L’esperança per a les defenses ha durat amb prou feines 24 hores. Després d’una nova vista aquest dimecres al migdia, el jutge instructor de l’Audiència Nacional ha decidit tornar a dictar una nova interlocutòria de presó contra Guillem Xavier Duch, Alexis Codina, Eduard Garzón i Xavier Buigas, quatre dels membres dels CDR acusats de terrorisme. La decisió arriba l’endemà que la sala d'apel·lacions del mateix tribunal anul·lés les ordres de presó perquè els advocats no havien tingut accés a “informació essencial” de la causa. Els quatre CDR han fet camí d'anada i tornada a Soto del Real, on estan empresonats des de fa gairebé dos mesos. Estan acusats de pertinença a organització terrorista, tinença d'explosius i conspiració per a la comissió d'estralls.

El magistrat considera que persisteixen els motius pels quals va acordar la presó provisional. Molt semblant en els arguments de l’anterior ocasió, la resolució considera que existeix risc de fuga, reiteració delictiva i destrucció de proves. García Castellón subratlla que s’ha pogut constatar l’existència d’una organització criminal “que compleix amb les premisses considerades com a característiques essencials de la criminalitat organitzada”, i que no són “mers actes de desordres públics”, com argumentaven les defenses.

 

El 26 de setembre, quan va celebrar-se la primera vista de mesures cautelars, els advocats de les defenses van plantejar al jutge la seva indefensió perquè no tenien accés als indicis que tenien en contra dels seus clients. Però el magistrat Gacía Castellón va respondre que la causa estava sota secret de sumari i que, per tant, no els podien facilitar més informació. 

Les defenses van recórrer-ho i aquest dimarts la sala s'apel·lacions va obligar a tornar a celebrar la vista de mesures cautelars i va anul·lar les ordres de presó dictades inicialment. Per fer-ho va aferrar-se a la doctrina del Tribunal Constitucional davant d’una situació d’”indefensió evident”.

En la vista d'aquest dimecres, les defenses han demanat la llibertat dels quatre CDR, i la Fiscalia i l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) el manteniment de la privació de llibertat. Finalment, el magistrat Manuel García Castellón ha dictat noves ordre de presó contra els quatre detinguts.

En paral·lel, aquest dimecres al migdia, la sala d'apel·lacions també ha confirmat la presó de Ferran Jolis i Jordi Ros, els dos CDR que van declarar tant davant la Guàrdia Civil com a l'Audiència Nacional. Ha considerat la privació de llibertat “adequada, raonable i proporcionada” per evitar el risc de fuga, la reiteració delictiva i la destrucció de proves

Les defenses recorreran

A la sortida de l’Audiència Nacional, l’advocada d’Alerta Solidària Eva Pous ha lamentat que “era el que esperàvem”. Ha assenyalat com a “indicatiu” que, després d’anul·lar-se l’ordre de presó, continuessin a Soto del Real, i no els portessin a un centre de detenció. La vista d’aquest dimecres “ha estat un formalisme, intentar subsanar un acte que no era subsanable”, ha denunciat la lletrada, que ha avançat que recorreran la interlocutòria, “allunyada de tot fonament jurídic”.

Un cop més, Eva Pous ha tornat a expressar la “preocupació” de les defenses per la situació en què s’han trobat sotmesos els membres dels CDR “des de fa dos mesos”. En aquest sentit, ha criticat que hi ha hagut “moltes vulneracions” durant el procediment, des de la “manca d’un advocat des del primer moment” fins a “declaracions maratonianes”.