El titular del jutjat d'instrucció número 18 de València ha decidit processar tot l'equip municipal del PP de la darrera legislatura en què Rita Barberá estava al capdavant de l'Ajuntament de València (2011-2015). Aquesta decisió es produeix en el marc del cas Taula, segons avança el diari Las Provincias.

Més enllà del partit com a persona jurídica, hi ha fins a 48 excàrrecs que es queden molt a prop de seure a la banqueta dels acusats. Una altra de les persones processades és Alfonso Grau, que era vicealcalde de València. Paral·lelament, algunes de les persones que han estat processades, com ara Luis Salom o Cristóbal Grau, encara formen part del grup municipal del PP a València.

Cas Taula

El cas Taula es va posar en marxa l'any 2016. La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil va anar al consistori per recollir documentació en relació amb un possible delicte de blanqueig de capitals en el qual estarien implicats mig centenar de regidors i assessors. Presumptament, els fets haurien tingut lloc poc abans de les eleccions municipals de 2015.

Aleshores, el jutge decidia citar com a investigats a 50 càrrecs del PP de València per aquest cas. Segons s'apunta, tots els membres del grup municipal haurien fet una aportació al partit de 1.000 euros destinats a despeses de la campanya electoral de 2015 i se'ls retornava aquests diners en efectiu. El jutge aprecia indicis de criminalitat i apunta a un blanqueig de 50.000 euros d'una presumpta caixa B dels populars.

Aquesta interlocutòria del jutge arriba cinc anys després de l'inici del procediment. En una de les converses telefòniques que es van interceptar, van enganxar a l'exregidora de Cultura del PP de València, María José Alcón, explicant al seu fill que "han fet una trampa al partit, m'han donat mil euros en dos bitllets de cinc-cents, diners en negre, i jo els havia de fer una transferència legal des del meu compte, eh? O sigui, blanquejar diners, corrupció política total".

En aquest context, el Comitè de Drets i Garanties del Partit Popular va decidir suspendre cautelarment de militància els excàrrecs implicats en el cas Taula. Aleshores, Rita Barberá era senadora del PP, de manera que tenia la condició d'aforada, i va passar al Grup Mixt.

Més endavant, la causa es va obrir al Tribunal Suprem, després que el jutge demanés la seva imputació, i Barberá va reconèixer haver lliurat 1.000 euros al grup municipal de forma desinteressada. En canvi, va defensar que aquests diners no se li havien tornat. El 23 de novembre de 2016, Rita Barberá moria a conseqüència d'un infart en un hotel a Madrid.

 

Imatge principal: L'exalcaldessa de València, Rita Barberá, al Senat l'any 2016. Europa Press.