El Comitè Nacional de Drets i Garanties del Partit Popular ha decidit suspendre cautelarment de militància els regidors i assessors de València investigats en el cas Taula. És l’últim moviment que la direcció del partit ha autoritzat davant la negativa de Rita Barberá de fer un pas al costat.

Barberá és actualment senadora pel PP i, per tant, té la condició d’aforada. Per aquest motiu, qualsevol investigació judicial contra ella ha de passar pel Tribunal Suprem o el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià. De moment, el jutge del cas Taula ha iniciat el tràmit per demanar al Tribunal Suprem que la imputi. Mentre això no passa, Barberá no té cap causa oberta. En canvi, els seus companys de partit a l’Ajuntament de València i una cinquantena d’assessors del consistori ja estan essent investigats o estan relacionats amb aquest cas.

El jutge del cas Taula, Víctor Gómez, investiga una presumpta trama de blanqueig de capitals vinculada a l’activitat del PP a l’Ajuntament de València. A través d’aquesta xarxa, el partit s’hauria finançat il·legalment a còpia de mordidas o comissions del 3%.   

El PP vol arraconar Barberá

La decisió de carregar-se l’equip de Barberá a l’Ajuntament compta amb el vist-i-plau de Gènova. Arriba després que els nou regidors investigats per blanqueig de capitals s’hagin negat a entregar l’acta de regidor, tal com els ho havia demanat el partit. La suspensió de militància també afecta la cinquantena d’assessors de l’Ajuntament a qui el partit havia obert un expedient informatiu per determinar la seva relació amb el cas judicialitzat.

La direcció estatal del PP ha comunicat la decisió a través d’un comunicat on també anuncien que Alfonso Novo, fins ara portaveu del grup municipal del PP a l’Ajuntament de València, ha renunciat al càrrec.

A la dreta, el fins ara portaveu del PP a l'Ajuntament de València, Alfonso Novo, anant a declarar a la Ciutat de la Justícia

Caldrà veure com respon l’exalcaldessa de València a aquest moviment de la direcció del partit. L’estratègia de Gènova passa, públicament, per aïllar Barberá i esperar que prengui la decisió de renunciar a l’acta de senadora i desvincular-se del PP. Com a mínim, fins que es demostri la innocència que ella pregona. Si Barberá acota el cap, el PP evitarà una escena digna del millor sainet. Si no és així, l'agonia serà llarga.