Restitució de drets. El titular del jutjat Central d’Instrucció 5 de l’Audiència Nacional permet a Jordi Pujol Ferrusola viatjar per l’espai Shengen, cinc anys després de retirar-li el passaport arran de la causa penal sobre la gestió de l’herència familiar, segons una resolució dictada aquest dimarts a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. Ni el president de la Generalitat, Jordi Pujol i Soley, ni la resta de sis germans tenen imposada aquesta restricció de moviments pel seu processament penal, del qual encara no hi ha data de judici. Fa més d’un any que el jutge va tancar la investigació a la família Pujol Ferrusola pels delictes d'associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte continuat de falsificació de document mercantil, i al fill gran se l’acusa de set delictes contra la Hisenda Pública i un altre de frustració de l'execució. Per aquests fets, la Fiscalia demana una condemna de 9 anys de presó per al president català -que va estar recentment ingressat després de patir un ictus-, mentre que per als seus set fills sol·licita penes que oscil·len entre els 8 i els 29 anys de presó, amb la pena més elevada per al primogènit. 

En la resolució, el magistrat Santiago Pedraz afirma que la defensa de Jordi Pujol Ferrusola, exercida pel despatx de lpenalista Cristóbal Martell, ha sol·licitat l’aixecament de les mesures cautelars vigents, com és la prohibició de sortir del territori espanyol i la retirada del passaport o subsidiàriament, que se li permeti la deambulació per l’espai Schengen, mantenint la retirada del passaport. El magistrat, tot i l’oposició de la fiscalia (negativa que manté en la majoria de peticions que realitza la defensa) ha permès al primogènit de Pujol que pugui viatjar per Europa, tot i que li manté la retirada del passaport, que va ordenar el 2017. La defensa de Pujol va exposar que ha complert totes les mesures imposades, així com la disposició de béns per poder fer front a la milionària fiança, i que té arrelament a Catalunya, on viu la seva família, a més de recordar del llarg temps transcorregut en aquest procediment penal sense que hi hagi tribunal format ni data del judici a la vista.

Permís per pagar els impostos

Recentment, l’Audiència Nacional va donar la raó a Jordi Pujol Ferrusola i li va permetre desbloquejar parcialment un dels seus comptes per pagar els impostos de vehicles, dels seus cotxes de luxe -valorats en 2,6 milions d’euros- que, com els seus comptes, estan embargats per fer front a la responsabilitat civil (xifrada en 7,5 milions) que hauria d’assumir si, finalment, és condemnat en el judici contra la seva família per frau fiscal. El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz havia denegat inicialment aquesta petició en assegurar que quan el març passat li va permetre cobrar el salari mínim interprofessional dels seus comptes, ja que el mantenia la família, amb aquests diners ja podia pagar els impostos. La defensa del primogènit del president de la Generalitat va presentar un recurs i va recordar al jutge que l’any passat li va permetre disposar de diners per pagar l’IBI dels immobles, així com l’impost de vehicles, i no s’entenia aquest canvi de parer.  Finalment, la secció 3a de la sala penal de l’Audiència Nacional va donar la raó a Pujol Ferrusola.