Rectificació. L’Audiència Nacional ha donat la raó a Jordi Pujol Ferrusola i li permet desbloquejar parcialment un dels seus comptes per pagar els impostos de vehicles, dels seus cotxes de luxe -valorats en 2,6 milions d’euros- que, com els seus comptes, estan embargats per fer front a la responsabilitat civil (xifrada en 7,5 milions) que hagi d’assumir en el judici contra la seva família per frau fiscal. El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz havia denegat inicialment aquesta petició en assegurar que quan el març passat li va permetre cobrar el salari mínim interprofessional dels seus comptes, ja que el mantenia la família, amb aquests diners ja podia pagar els impostos. La defensa del primogènit del president de la Generalitat, exercida pel penalista Cristóbal Martell, va presentar un recurs i va recordar al jutge que l’any passat li va permetre disposar de diners per pagar l’IBI dels immobles així com l’impost de vehicles, i ara no s’entenia aquest canvi de parer. Ara, la secció 3a de la sala penal de l’Audiència Nacional ha donat la raó a Pujol Ferrusola, segons ha avançat aquest dimarts La Razón i ha confirmat El Nacional.cat.

En el recurs, la defensa de Jordi Pujol Ferrusola detalla que el jutge Pedraz va autoritzar-lo el maig passat el desbloqueig de comptes per pagar l’IBI, el tribut metropolità, provisió de fons de comunitat de propietaris dels immobles que té: un despatx i plaça de pàrquing al carrer Ganduxer de Barcelona; l’IBI de la finca de Bolvir, i d'una nau de Teià. Hi afegeix que ni el ministeri fiscal ni el titular del jutjat Central d’Instrucció 5  “no justifiquen el seu canvi de criteri”, i ara li deneguen disposar de diners per pagar impostos, i reitera que “el pagament de les obligacions fiscals no buida la cobertura de responsabilitat civil, sinó que garanteix la seva permanència i integritat”, ja que si no s’acumularan recàrrecs i interessos. I recalca que, en tancar-se la investigació contra la família Pujol Ferrusola ja es va obrir des del jutjat una peça separada per la seva fiança, l’1 de juliol de 2021, “on es van designar suficients béns per cobrir les responsabilitats pecuniàries”. El tribunal de l’Audiència Nacional li dona la raó i assegura que el maig del 2022 es va desbloquejar comptes per pagar l’IBI, i en el cas dels vehicles, l’1 de juny de 2021 es va permetre el desbloqueig per pagar 2.292 euros. “Per tant, com no hi ha constància que vagi a suposar una minva significativa de la garantia real en aquest causa, és totalment raonable i proporcionat el desbloqueig sol·licitat”, afirma el magistrat Carlos Fraile Coloma, ponent del tribunal.
 

Les milionàries fiances

En tancar la investigació contra la família Pujol Ferrusola, el jutge Pedraz va fixar una fiança de 7,5 milions d'euros a Jordi Pujol Ferrusola, que aquest va dipositar mitjançant un compte amb saldo de 3,8 milions, del qual són titulars dues empreses seves. També va posar a disposició del jutjat la seva col·lecció de cotxes de luxe -valorats en 2,6 milions d'euros- i un immoble del carrer Ganduxer de Barcelona del qual són titulars la societat Iniciatives Màrqueting Inversions, que té com a sòcia única Active Translation.

Pendents de la data del judici

Pedraz va enviar l'any passat el president Pujol i els seus set fills, a més d’empresaris, a judici per fets que, al seu entendre, poden ser constitutius dels delictes d'associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte continuat de falsificació de document mercantil, i al fill gran se l’acusa de set delictes contra la Hisenda Pública i un altre de frustració de l'execució. Per aquests fets, la Fiscalia demana una condemna de 9 anys de presó per al president català -que va estar recentment ingressat després de patir un ictus-, mentre que per als seus set fills sol·licita penes que oscil·len entre els 8 i els 29 anys de presó que reclama per al primogènit. La seva defensa sosté que no s’ha provat pas que el president Pujol -durant el seu càrrec que va ocupar  del 1980 fins al 2003- afavorís els seus fills o el cobrament de comissions. Ha passat més d'un any des que es va tacar la investigació a la família Pujol Ferrusola i encara no s'ha designat el tribunal de l'Audiència Nacional que els jutjarà.