El jutge instructor de l'Audiència Nacional Fernando Andreu no ha adoptat cap mesura cautelar per al president de Catalunya Acció, Santiago Espot, investigat per promoure la xiulada a l'himne espanyol durant l'última final de la Copa del Rei. D'aquesta manera el magistrat ha rebutjat la petició de la Fiscalia, que va sol·licitar compareixences quinzenals en un jutjat.

En una sentència que s'ha fet pública aquest dimarts, el jutge instructor destaca que perquè l'investigat tingui obligació de comparèixer davant del tribunal cal l'"existència d'una imputació judicial per la possible comissió d'un fet delictiu". De fet, subratlla que és "exigible" concretar quines són les raons per les quals el Ministeri Públic creu necessari que s'acordin mesures cautelars, per "assegurar" que Espot romangui "a disposició" d'un jutjat o tribunal coneixedor d'aquesta causa.

Alhora, afirma que Espot té "ple arrelament personal, familiar, econòmic i social" a Espanya i que ha acudit a la seu judicial cada vegada que ha estat convocat. "N'hi ha prou que ara per ara aquesta obligació es limiti a les vegades que sigui cridat a comparèixer al Jutjat", indica Andreu en la seva sentència.

La petició de la Fiscalia es va fer després que Espot es negués a declarar davant del jutge aquest dilluns. Segons el president de Catalunya Acció, la causa està "completament polititzada" i "vulnera" el seu dret d'expressió.