El jutge que instrueix el cas Cursach, Miguel Florit, ha denegat la personació en la causa de revelació de secrets a Europa Press i al Diario de Mallorca, així com als periodistes als quals es van confiscar els telèfons mòbils i ordinadors, alhora que ha assegurat que l'entrega de tot aquest material a la Policia es va fer de manera "voluntària" i "sense cap protesta" per part dels afectats.

A més, reconeix que ell mateix, en una resolució del 21 de desembre passat, va deixar sense efecte la resolució de l'11 de desembre per la qual ordenava la requisa dels telèfons mòbils dels dos periodistes. En una interlocutòria datada d'aquest dijous, el jutge assegura que els periodistes "van acordar l'entrega voluntària dels dispositius d'emmagatzematge d'informació sense manifestar cap protesta".

És més, el titular del Jutjat d'Instrucció Número 12 de Palma assegura que en les diligències practicades en la peça oberta per revelació de secrets "no s'ha produït cap decomís", sinó que el que va haver-hi va ser una "intervenció d'efectes o instruments relacionats amb el delicte, uns efectes que es trobaven en poder de tercers (els periodistes) que no són investigats en la causa".

En aquest sentit, insisteix que, en no ser ni els periodistes afectats ni els mitjans pels quals treballen "perjudicats ni ofesos pel delicte que s'investiga, ni responsables civils i no consta que exercitin o pretenguin exercitar l'acusació popular o particular, no poden tenir la consideració de part en aquest procediment".

Contra aquesta interlocutòria cap tant un recurs de reforma davant del mateix Jutjat com d'apel·lació davant de l'Audiència Provincial.

No va haver-hi cap entrega voluntària

En el cas d'Europa Press, el passat dia 11 de desembre tres agents de la Policia Nacional i una funcionària judicial es van presentar a la seu de la Delegació de les Balears, a Palma, amb una ordre judicial i després de demanar a la delegada que abandonés el seu despatx, es van quedar amb la periodista Blanca Pou, encarregada de la informació dels tribunals, qui ha seguit durant diversos mesos el conegut com a cas Cursach.

Els policies van exigir a la periodista tota la documentació relacionada amb el cas que estigués en el seu poder. Blanca Pou es va negar a lliurar-la, va apel·lar reiteradament al seu dret professional a no revelar les fonts i va demanar contactar amb els serveis jurídics d'Europa Press. Els policies li van negar aquesta possibilitat i emparant-se en el mandat judicial, es van emportar el telèfon personal de la periodista, dos ordinadors de l'empresa i diversos documents en paper.

Per tant, Europa Press insisteix que la seva periodista Blanca Pou no va lliurar voluntàriament el material que se li exigia i que en tot moment va expressar el seu rebuig a la mesura, així com el seu desig de rebre assistència jurídica.

El jutja torna els mòbils als periodistes

El Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma ha citat per a aquest divendres a les 10.00 hores als dos periodistes als quals la Policia va requisar mòbils, ordinadors i documentació, per a fer-los lliurament del material confiscat.

Així ho ha comunicat en una diligència notificada aquest dimecres als afectats, els redactors José Francisco Mestre, del Diari de Mallorca, i Blanca Pou, d'Europa Press. D'aquesta manera, el Jutjat responia a l'escrit presentat pels periodistes, amb el qual sol·licitaven que se'ls cités formalment per a la devolució dels objectes confiscats --dos telèfons mòbils, dos ordinadors corporatius i diversa documentació en paper--.

El cas Cursach

En el cas Cursach s'investiga, entre moltes altres coses, una presumpta trama de connivència entre responsables de discoteques i locals de lleure i policies locals de Palma i Calvià per afavorir els negocis de l'empresari Bartolomé Cursach, dominador durant dècades de la nit mallorquina.

La Policia Nacional va detenir el dia 18 de desembre, per revelació continuada de secrets en el cas Cursach, un inspector que va ser responsable del grup de blanqueig de la prefectura de les Balears que va investigar aquesta presumpta trama de corrupció i un altre agent que va intervenir en el cas.