Res d'anar a Madrid. El jutge Pablo Llarena, instructor de la causa del procés independentista català, ha ordenat que l'exconsellera i eurodiputada de Junts Clara Ponsatí, detinguda aquest dilluns pels Mossos a Barcelona, declari davant del jutjat de guàrdia de la ciutat i després quedi en llibertat. I així ha estat.

El magistrat del Tribunal Suprem va acordar la detenció de Ponsatí, només per comunicar-li que està processada pel delicte de desobediència per l'1-O. Aquest delicte no implica penes de presó, només d'inhabilitació a càrrec públic, i per això el magistrat Llarena no va ordenar mai la seva detenció a Europa.

 

 

Causes contra l'exili

Precisament, aquest dilluns, l'endemà de les eleccions generals 2023, la Fiscalia ha demanat al magistrat del Suprem  que reactivi les euroordres de detenció del president Carles Puigdemont i de l'exconseller Toni Comín.

Preguntes enviades

En la interlocutòria, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, ha acordat, aquest dilluns al migdia, que sigui el jutjat de Guàrdia de Barcelona el que prengui declaració indagatòria a l'exconsellera catalana Clara Ponsatí, processada per delicte de desobediència al Tribunal Constitucional, i detinguda pels Mossos d'Esquadra. Per a això, ha adjuntat una relació de les preguntes dirigides a l’eurodiputada en aquest tràmit, i hi afegeix que ha de ser posada a continuació en llibertat, deixant sense efecte l'ordre de detenció acordada en el seu moment. 

El jutge Llarena afirma, en la resolució, que “considerant que la renuència de l'acusada a sotmetre's a la ineludible declaració indagatòria invalida qualsevol intent de citació que pretengui aconseguir la seva compareixença en llibertat “, però valorant també que "la conducció policial al Suprem suposaria una extensió de la seva privació de llibertat en un delicte per al qual no estan previstes penes d'aquesta naturalesa", al final, acorda que el jutge de Barcelona faci el tràmit.

En llibertat per Catalunya

I així ha estat. L'exconsellera Clara Ponsatí s'ha acollit al seu dret a no declarar les preguntes que ha enviat el jutge Llarena des de Madrid, i ha quedat en llibertat cap a les tres del migdia. A partir d'ara, Ponsatí pot passejar tranquil·la per Catalunya,  i només ha de comunicar al Suprem un domicili a l'Estat espanyol per a comunicar-li les seves resolucions. 

Ara només queda que el jutge tanqui la causa i la derivi a judici. El més normal és enviar la seva causa als jutjats de Barcelona, malgrat que Ponsatí continua sent europarlamentària, i el Suprem, en la seva jurisprudència (no ho diu cap llei) sosté que el seu aforament és equiparable als diputats al Congrés.