L'eurodiputada de Junts i exconsellera Clara Ponsatí ha quedat en llibertat aquest dilluns, cap a les tres del migdia, després de negar-se a declarar davant del jutge de guàrdia de Barcelona per l'1-O. A la sortida de la Ciutat de la Justícia l'esperaven la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, i el diputat de la CUP Carles Riera, amb altres ciutadans i seguidors independentistes.

El jutge Pablo Llarena ha ordenat que se li prengués declaració, se li comuniqués que està processada pel delicte de desobediència per l'1-O i que se la deixés en llibertat. En una resolució, d'aquest mateix dilluns, el jutge instructor de la causa del procés ha precisat que com que Ponsatí no vol acudir de forma voluntària al Tribunal Suprem per fer la declaració indagatòria, que l'hi fes el jutge de Barcelona perquè el delicte pel qual està processada no implica presó, i fer-la portar detinguda de Barcelona a Madrid seria un perjudici.

La Fiscalia de Barcelona ha informat que per part del ministeri públic no s'ha demanat cap mesura contra l'exconsellera. Ponsatí s'ha acollit al seu dret a no declarar i en sortir en llibertat tampoc ha fet declaracions. Ha agafat un taxi i ha marxat de la ciutat judicial.

 

 

Detinguda pels Mossos

La persecució judicial de Clara Ponsatí ha estat més curta que en la seva primera detenció, el març passat. De bon matí i per sorpresa, l'exconsellera ha anunciat per Twitter que era a Barcelona. Cap a les deu del matí ha estat detinguda pels Mossos d'Esquadra quan passejava pel carrer Borrell de Barcelona, en compliment de l'ordre de detenció dictada pel jutge instructor de la causa del procés l'abril passat.

Atesa més ràpid 

La policia catalana l'ha conduït a la Ciutat de la Justícia. I ha estat el jutge de guàrdia d'incidències i no el de detinguts (n'hi ha tres a Barcelona) qui ha atès Clara Ponsatí, segurament perquè l'eurodiputada ha demanat un habeas corpus, segons fonts judicials. És una mesura perquè un jutge revisi la situació de detenció d'una persona, i així el seu cas s'ha tramitat més de pressa. I és que aquest dilluns hi havia un centenar de detinguts a la guàrdia, segons han informat fonts de l'advocacia.

Clara Ponsatí sortint de la Ciutat de la Justícia / Foto: Eva Parey
Clara Ponsatí, en sortir en llibertat de la Ciutat de la Justícia / Foto: Eva Parey

Judici a Barcelona?

Un cop feta aquesta declaració indagatòria, el jutge Pablo Llarena hauria de tancar la investigació a Clara Ponsatí i derivar-la als jutjats de Barcelona, perquè sigui jutjada per desobediència al Tribunal Constitucional (TC), tal com va fer amb la consellera d'ERC Meritxell Serret, jutjada pel TSJC en ser aforada i condemnada a 1 any d'inhabilitació, en una sentència no ferma, i de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, pendent de judici.

Això no obstant, Ponsatí és europarlamentària i per al Tribunal Suprem té l'aforament equiparable a la d'un diputat del Congrés i la competència per jutjar-la seria seva.