La Fiscalia ha mogut fitxa l'endemà de les eleccions generals i ha reactivat la maquinària per aconseguir l'entrega dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont i Toni Comín. Era el pas que esperava el jutge instructor de la causa, Pablo Llarena, abans de posicionar-se. Per això, els fiscals de l'1-O reclamen a Llarena que emeti una ordre de cerca, captura i ingrés a presó contra Puigdemont i Comín, al marge de reactivar una altra euroordre després de constatar que, segons la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) del 5 de juliol, els dos polítics a l'exili no gaudeixen d'immunitat parlamentària. Tot això, afirma la Fiscalia en un escrit difós aquest dilluns, "per si fos necessari tramitar la sol·licitud d'extradició". 

 

En l'escrit, el ministeri públic admet que la sentència del TGUE es pot recórrer davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, per bé que afirma que el recurs de la defensa "no té efecte suspensiu". "Tenint en compte la situació personal d'ambdós, fugits de la justícia i en rebel·lia, resulta procedent emetre novament ordres de detenció internacionals i europees sobre els dos processats per delictes especificats a la interlocutòria del 12 de gener". En aquest punt cal recordar que, després de la revisió del processament provocat per la reforma del Codi Penal, Puigdemont i Comín estan perseguits pels delictes de malversació agreujada i desobediència —la sedició va decaure en ser derogada del marc penal—. Els fiscals afegeixen que, per la malversació agreujada, els fets constitueixen penes de presó que van dels 6 als 12 anys.

Immunitat "sense efecte"

En l'argumentació, el Fiscal fa un repàs, marca els antecedents de la causa contra l'exili i tots els canvis que s'han produït en el processament dels perseguits. El punt fonamental que origina l'escrit enviat aquest dilluns és la sentència del 5 de juliol dictada pel TGUE sobre la retirada de la immunitat parlamentària de la qual gaudien tots dos eurodiputats, tan bon punt van entrar a formar part del Parlament Europeu. Després del revés del TGUE, el ministeri públic constata que "la mesura cautelar acordada en el seu moment ha quedat sense efecte" i entenen que aquest pronunciament els dona via lliure per reclamar l'entrega de Puigdemont i Comín.

La Sala considera que, malgrat que la defensa de Pugidemont ha anunciat que recorrerà la sentència del TGUE davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, aquest recurs no té efectes suspensius sobre la decisió del TGUE de retirar-los la protecció parlamentària. Per tot plegat, escriuen, "es compleixen els requisits establerts per la legislació vigent", segons la qual "es permet a l'autoritat judicial espanyola competent dictar ordre de detenció i entrega". Els fiscals de sala del Suprem son Consuelo Madrigal, Jaime Moreno, Javier Zaragoza i Fidel Cadena.