El jutge que investiga els preparatius del referèndum ha citat a declarar com a investigats el director de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), Frederic Udina, i el cap del gabinet tècnic de la conselleria de Vicepresidència i Economia, Daniel Gimeno, pel cens de l'1-O.

En una providència, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona cita per al pròxim 9 d'octubre als dos càrrecs, que ja van ser detinguts el passat 12 de juny en el marc d'una operació policial ordenada pel jutge, encara que van quedar en llibertat després de comparèixer en la comissaria.

En aquesta operació, el jutge va ordenar registrar el despatx de Gimeno, a l'edifici central del Departament de Vicepresidència, el Centre de Telecomunicacions de la Generalitat (CTTI) i el servei de la Generalitat en què es controlen els certificats d'enviament de correus.

L'objectiu del magistrat és descobrir si el Govern va obtenir irregularment el cens de l'1-O, després que un informe de la policia espanyola revelés indicis que l'Idescat va cedir dades personals dels fitxers del Registre de Població de Catalunya al departament de Vicepresidència i Economia per elaborar el cens global de votants.