El jutjat número 5 de Sant Feliu de Llobregat ha obert una investigació contra els presentadors del programa Està passant de TV3Toni Soler i Jair Domínguez, pel gag sobre la Verge del Rocío durant la Setmana Santa. Segons ha confirmat el TSJC, el jutge ha admès a tràmit la denúncia presentada per la fundació espanyola Abogados Cristianos contra els responsables de l'espai, que estan acusats d'un delicte contra la Constitució. La denúncia apunta que l'actriu que feia de verge, Judit Martín, "flirtejava amb un dels directors del programa, arribant a enviar-li un petó i a exclamar 'maco!' i preguntar: 'Tu estàs amb el semàfor en verd?' i 'I tu? Tu estàs més madurito, però jo no faig fàstics a res eh?'". La intervenció de Martín va seguir afirmant: "Estic més calenta que el pal d'un xurrero". Ara el jutjat ha de fixar la data perquè Toni Soler, Jair Domínguez i Judit Martín vagin a declarar com a investigats. 

Tot i les crítiques al gag, les màximes autoritats de TV3 van rebutjar retirar-lo perquè consideren que s'emmarca dins la llibertat d'expressió. El mateix director del canal públic, Sigfrid Gras, va assegurar que la paròdia no volia "ferir ningú", sinó que era una forma de "sàtira i humor". "No el pensem retirar. Si ho haguéssim de fer cada cop que algú se sentís ferit per un gag, no faríem altra cosa", va argumentar durant la sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals al Parlament. A pesar de defensar aquest gag de l'Està passant, Gras va admetre que preferiria "no tenir polèmiques" com aquesta, però va apuntar que pot passar, perquè TV3 és "una televisió important per al país".

El CAC considera que el gag no vulnera cap normativa

Per la seva part, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) va concloure que aquesta sàtira de la Verge del Rocío "no vulnera cap normativa audiovisual", després d'analitzar-la arran de les queixes presentades. L'organisme audiovisual, però, va apuntar que el gag se situa "en el marc de l’exercici de la llibertat d’expressió". Tanmateix, l'informe sí que assenyala que les expressions utilitzades poden resultar "desafortunades i, fins i tot, feridores, especialment pel que fa a les persones que professen la fe catòlica", però que es tracten d'"una manifestació de la lliure opinió d’idees, creences o judicis de valor". 

El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya va aprovar unànimement aquest acord, on s'anuncia que "cal extremar la cura a l'efecte d'evitar en els espais d’entreteniment humorístics manifestacions que puguin menystenir les persones que professen qualsevol creença religiosa". A banda, apunten que l'expressió satírica "s’utilitza com un instrument de denúncia i de crítica social" i que, per tant, "en el cas analitzat no s’aprecia cap vulneració de la normativa audiovisual".