TV3 vol passar pàgina de la polèmica, però no per això està disposada a esborrar el passat. El gag al programa Està Passant de la televisió pública catalana en què apareix la còmica Judit Martin disfressada de la Verge del Rocío, parlant en castellà i amb accent andalús en plena Setmana Santa, va incendiar les xarxes socials, i fins i tot el president autonòmic d'Andalusia, Juanma Moreno, va lamentar aquesta "falta de respecte". Però aquest divendres, les màximes autoritats del canal han rebutjat retirar el gag, encara disponible al servei a la carta, i l'han emmarcat dintre de la llibertat d'expressió.

Així, el director de TV3, Sigfrid Gras, ha assegurat que la intenció de l'esquetx no era "ferir ningú", sinó que tan sols era una forma de "sàtira i humor". "No el pensem retirar. Si ho haguéssim de fer cada cop que algú se sentís ferit per un gag, no faríem altra cosa", ha explicat, durant la sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals al Parlament. Gras ha reconegut que desitjaria "no tenir polèmiques" com aquesta, però l'ha considerada previsible per ser "una televisió tan important pel país". També s'ha escudat recordant que durant l'episodi de l'Està Passant es va sortejar el personatge a imitar, i "hauria pogut sortir Judes". I ha defensat el director del programa, Toni Soler, assegurant que "porta 17 anys fent humor i ha demostrat tota la professionalitat del món".

En una línia similar s'ha pronunciat la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, qui ha subratllat que els mitjans de comunicació que pilota són de servei públic i, per tant, "plurals i sensibles". El gag en qüestió tan sols s'emmarca en un programa d'humor i, si bé la sàtira "no sempre agrada a tothom", és una mostra de "llibertat d'expressió". Romà ha aprofitat per recordar que el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ja va pronunciar-se fa deu dies amb un comunicat emès per unanimitat en què s'empara el gag dintre d'aquesta categoria, ja que amb les expressions satíriques tan sols es manifesten la "lliure opinió d'idees, creences o judicis de valor, que s'utilitza com a instrument de denúncia i de crítica social", malgrat que alguns elements del gag "puguin resultar desafortunats, i fins i tot feridors" per als catòlics.

L'espanyolisme pressiona

El posicionament de Sigfrid Gras i Rosa Romà s'ha fet obligat per la pressió que han transmès alguns partits polítics al Parlament. En interpel·lacions directes, la diputada del PSC Rocío García ha lamentat que, tot i "poder valorar" que s'emmarca en els límits de la llibertat d'expressió, ha ofès molta gent. "Si volem ampliar les audiències de TV3, aquest no és el camí", ha advertit, insistint en la necessitat d'una rectificació. El representant de Vox Alberto Tarradas ha estat el més bèl·lic, acusant Toni Soler i Jair Domínguez de ser "bufons de la cort" que van fer una "exhibició d'odi i de supremacisme separatista als catòlics", i ha exigit a la presidenta de la CCMA que els expulsi i demani perdó. Per la seva banda, el diputat de Cs Matías Alonso ha titllat l'episodi d'"expressió de xenofòbia" i "supremacisme covard" perquè s'ataquen "gratuïtament" creences religioses. "És un insult contra els andalusos, també els que viuen a Catalunya", ha llançat, exigint la retirada del "gag caspós".