La Fundació Espanyola de Abogados Cristianos ha presentat una denúncia en els jutjats de Sant Feliu de Llobregat contra les tres persones que van participar en el gag de TV3 en el qual feien befa de la Verge del Rocío. L'entitat afirma que el tracte "vexatori" podria ser constitutiu d'un delicte d'escarni. Així doncs, arran d'aquesta sàtira, la Fundació Espanyola Abogados Cristianos ha presentat una denúncia contra els dos presentadors de TV3 i contra l'actriu que simulava ser la Verge per un possible delicte d'escarni, i ara el jutge haurà de decidir si l'admet o no a tràmit. 

Atac contra els sentiments religiosos

Dimarts passat 4 d'abril, TV3 va fer una sàtira sobre la imatge de la Verge del Rocío en el programa Està passant, en el qual apareixia la còmica Judit Martin caracteritzada com la Verge de la Rosada amb un ninot bebè en braços simulant al nen Jesús, amb els seus presentadors, Toni Soler i Jair Domínguez, ironitzant que la verge no surt de processó per Setmana Santa, a més de fer bromes amb la seva vida sexual i el seu accent andalús.

L'entitat religiosa considera que es tracta considera que es tracta d'un "atac contra els sentiments religiosos comès de forma totalment gratuïta" i, a més, en una "època molt important per als catòlics com és la Setmana Santa", argumenten. En la denúncia, la Fundació s'acull a l'article 525.1 del Codi Penal, el qual estableix que "incorreran en la pena de multa de vuit a dotze mesos els que, per ofendre els sentiments dels membres d'una confessió religiosa, facin públicament, de paraula, per escrit o mitjançant qualsevol mena de document, escarn dels seus dogmes, creences, ritus o cerimònies, o vexin, també públicament, als qui els professen o practiquen".

Crítiques als protagonistes del gag

Abogados Cristianos recorda que la jurisprudència del Tribunal Suprem estableix que l'escarni es pot definir com la "burla o mofa d'allò que es contradiu", "una expressió de menyspreu grollera i insultant" o "befa tenaç que es fa amb el propòsit d'afrontar". I els denunciants conclouen: "l'acte de befa o burla és clar i contumaç".

De fet, l'escrit assegura que els tres protagonistes sabien la reacció que produiria el 'gag', "no buscaven la transmissió de cap missatge ni van efectuar cap crítica, protesta o acte reivindicatiu".