Insòlit. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, ha ofert  a Josep Lluis Alay, cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, si  es vol  personar com a investigat en el cas Diputació, de suposades subvencions irregulars a entitats afins a Convergència, en assegurar que ha trobat indicis contra ell. Fa mesos que Alay és investigat en el cas Diputació, però formalment només està imputat des del 2019 en una de les seves peces, anomenada cas Volhov, sobre suposat finançament irregular de l’independentisme a l’exili. A  més de l'oferiment a Alay, en la resolució, del 17 de maig passat, el jutge acusa el fiscal anticorrupció Fernando Maldonado de fer una “maniobra obstativa”, en presentar un recurs contra la seva decisió, de l’abril passat, d’encarregar a la Guàrdia Civil un informe patrimonial d’Alay  amb l'únic argument que el seu antecessor en el càrrec a la Diputació, Jordi Castells, té indicis delictius en la concessió de subvencions a ONG.

En l’escrit, el jutge Aguirre barreja les investigacions entre el cas Diputació i el cas Volhov, i afirma que  “resulta procedent comprovar si la missió d’Alay de mantenir contactes amb polítics, mafiosos russos, i enviats del Kremlin va començar quan treballava a la Diputació”, entre els anys 2015 o 2016,  abans que com a cap de l’oficina del president Puigdemont. “Aguirre ataca de nuevo”, ha piulat Alay, en comunicar-li aquesta resolució. El cas Volhov i la relació del govern de Puigdemont amb representants russos apareix en un àudio que Víctor Terradellas, exresponsable de relacions exteriors de Convergència,  té en el seu mòbil i que la Guàrdia Civil li troba, en detenir-lo el 2018. Terradellas va declarar al jutge, la setmana passada, que Puigdemont va acceptar de reunir-se amb integrats russos a la Casa dels Canonges, la vigília abans de la declaració de la DUI, suspesa, però que tot era iniciativa seva, no del president.

Diputació

Josep Lluís Alay va assumir el càrrec de Castells, com a cap de l'àrea de cooperació  de la Diputació i el jutge exposa que va entregar a l'ONG Solidaritat -UB la resolució d’expedients que tècnics de la Diputació van indicar que tenien deficiències. Posa l’exemple de les entregades a la Fundació Catdem i Igman, i el jutge detalla que l’actual diputat de Junts Francesc de Dalmases va anar a veure a Castells. El TSJC ja fa refusar una vegada investigar De Dalmases pel cas de Diputació.

El magistrat hi precisa que la Diputació de Barcelona ja li ha remès l’informe sobre els viatges que va fer Alay i que l’entitat li va fer retornar els diners de dos viatges perquè no guardaven relació amb la seva feina, i indica que podria derivar-se en un delicte de malversació. Per tot això,  en la resolució informa que ha ampliat l’exposició d’indicis de criminalitat contra Alay i li ofereix que es personi com a investigat, en el cas Diputació, i quan acabi la investigació, que precisa que és “preliminar” el pot citar a declarar com a investigat.

Retrets greus

El més sorprenent de la resolució, i excepcional, és l’enfrontament dialèctic que  mantenen el fiscal Maldonado i el jutge Aguirre en els escrits del cas Diputació i del cas Volhov. El  fiscal Maldonado ha presentat recurs contra diverses resolucions del magistrat. La darrera és  del 27 d’abril  passat quan va presentar recurs  contra la resolució del jutge d’investigar el patrimoni d’Alay  i  la qualifica de “prospectiva per falta d’indicis de criminalitat contra Alay”. En la resolució del 17 de maig, el jutge Aguirre li retreu que  “el fiscal indica que el jutge ordeni aquesta investigació per caprici”. I després d’admetre que era una resolució “escueta”, li exposa tots els indicis que considera que té.

El jutge arriba a afirmar que “la maniobra del fiscal és obstativa en lloc de ser coadjuvant  a la instrucció de la causa perquè no fa més que dilatar la instrucció”. L’Audiència de Barcelona, que fins ara ha validat al jutge Aguirre amb resolucions genèriques, té la darrera paraula. El jutge Aguirre ja avança, però, que si li tomben la investigació del patrimoni d’Alay, farà una nova resolució “amb major fonamentació”.