El magistrat del Jutjat Central d'Instrucció 6 de l'Audiència Nacional ha accedit a la Fiscalia Anticorrupció i ha imputat quatre policies més per les espies de persones que el comissari Jose Manuel Villarejo va efectuar per encàrrec del BBVA.

A l'auto, amb data del dilluns i al qual ha tingut accés el diari El Independiente, es detalla que s'investiga un inspector en cap ja jubilat, a un subinspector i a dos oficials de policia com a possibles autors de delictes de descobriment i revelació de secrets, suborn i eventualment suborn passiu.

La Unitat d'Assumptes Interns va identificar aquests quatre agents com els presumptes autors de realitzar les consultes de dades de persones des dels ordinadors policials. Així mateix, el magistrat instructor també ha ordenat als investigadors policials que realitzin indagacions per esbrinar qui va accedir el 4 de març del 2015 a les 12:40 hores a les aplicacions i fitxers Argos, Atles i Sidenpol des d'un ordinador de la Comissària General d'Informació amb el descriptor Smolnikov.

villarejo efeVillarejo durant el judici en contra seu / EFE

Encàrrecs milionaris de BBVA

Aquesta causa s'engloba en la instrucció que investiga els encàrrecs milionaris que el BBVA va efectuar al Grup Cenyt, una empresa controlada per Villarejo, quan aquest encara es trobava en actiu al Cos Nacional. Com a mínim, segons revela el jutge a l'interlocutòria, l'entitat financera en va pagar almenys 10.284.689,30 d'euros. En el moment d'aquests encàrrecs, el banc estava presidit per Francisco González (2000-2018).

Entre les consultes realitzades pels dos oficials imputats es troben la de vuit ciutadans búlgars, els noms dels quals apareixen en una de les carpetes intervingudes per Villarejo. En aquest cas, la casa d'aquestes persones va ser registrada el novembre del 2017 quan les van detenir.

Al detall, aquests accessos es van realitzar entre 3 i el 10 de novembre de 2016, mesos després que Luis Pineda, president de l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc) ingressés a la presó d'Estremera en el cas de l'Operació Nelson. Suposadament, Pineda va ser espiat pel seu company de cel·la, el ciutadà búlgar M.I.Petrov empresonat per un presumpte delicte de narcotràfic. L'empresa de Villarejo va elaborar un informe sobre Petrov amb les dades que Assumptes Interns va intervenir a casa seva.

expresident BBVA Francisco González declara com a imputat cas Villarejo EFE

L'expresident de BBVA, Francisco González, el dia que va anar a declarar com a imputat pel cas Villarejo / EFE

Pineda, que va arribar a estar tres anys en presó preventiva on va ingressar arran d'una denúncia anònima, està sent jutjat per l'Audiència Nacional. Segons Pineda el seu cas neix de l'activitat corrupta de la policial i situa darrere de la denúncia Villarejo.

Però aquest no és l'únic cas que Afers Interns ha constatat que s'han accedit a bases de dades policials de noms que apareixen a les carpetes de Villarejo. Aquestes consultes es van realitzar entre març de 2015 i novembre de 2016.