El jutge del cas Villarejo, Manuel García Castellón, sosté que la "múltiple contractació" de l'excomissari per part d'"alts directius" del BBVA per a presumptes tasques d'espionatge es va dur a terme "a canvi d'elevades sumes de diners", que xifra en 10,2 milions d'euros.

A la interlocutòria en el qual acorda aixecar el secret de sumari d'aquesta peça, al qual ha tingut accés Efe, el magistrat explica que s'han localitzat abonaments en els comptes de Cenyt, empresa de Villarejo, "per un import total de 10.284.689,30 euros que tindrien el seu origen en la prestació de serveis" per al BBVA, que figura com a imputada en aquesta peça.

Segons el jutge, la contractació de Villarejo per "alts directius de l'entitat" perseguia "el desenvolupament de múltiples serveis d'intel·ligència i/o d'investigació de caràcter patrimonial" i "il·lícit" atesa la "incompatibilitat dels encàrrecs" assumits pel seu entramat empresarial amb la seva condició de funcionari policial en actiu, el que podria implicar un delicte de suborn passiu. A més, assenyala que els treballs, encarregats suposadament entre 2004 i 2017, van suposar una "reiterada ingerència" en els drets de les persones "mitjançant l'accés a les seves comunicacions, seguiments personals o l'accés a la seva documentació bancària", que podrien constituir "múltiples delictes d'encobriment i revelació de secrets".

El jutge va obrir aquesta investigació el desembre de 2018 per aclarir "les successives contractacions del llavors comissari en actiu (...) per part d'alts directius" del BBVA "no plenament identificats en aquella data, tret del seu responsable de Seguretat Corporativa Julio Corrochano", també antic membre de la Policia, que va haver de pagar una fiança de 300.000 euros per no entrar a la presó.

A part del banc, en aquesta peça, la número 9, també estan investigats càrrecs i excàrrecs de l'entitat, com el seu expresident Francisco González. El magistrat instructor explica en la seva interlocutòria que en aquest punt de la investigació s'han practicat diverses diligències per comprovar "la regularitat de determinades transaccions" en favor de les empreses de Villarejo "de les polítiques de compliment" de BBVA.

Com a exemples, el jutge recorda la presa de declaració de diverses persones, així com el requeriment d'informació i documentació que va dirigir el mes de desembre passat a Price Water House Coopers, diligències que han exigit "la màxima confidencialitat" per "evitar intromissions". Una vegada completades aquestes diligències, el jutge ha acordat, a petició de la Fiscalia, aixecar el secret de sumari d'aquesta peça.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat