El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha imputat al president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, en la causa que investiga si l'elèctrica va contractar els serveis de l'excomissari José Manuel Villarejo per espiar, entre altres, al president d'ACS, Florentí Pérez.

En una |interlocutòria fet públic aquest dimecres, el titular del jutjat central d'Instrucció número 6 accepta la petició de la Fiscalia Anticorrupció i acorda citar com investigats a Ignacio Sánchez Galán i a altres tres persones per delicte continuat de suborn actiu, contra la intimitat i falsedat en document mercantil. Les altres tres persones investigades són el director general de negocis d'Iberdrola, Francisco Martínez Córcoles; el que fos president d'Iberdrola España Fernando Becker, i l'excap del Gabinet de Presidència Rafael Orbegozo. Es tracta de la peça 17 de la macrocausa Tandem.

Treballs durant nou anys

El magistrat, al llarg de 23 pàgines, detalla els diferents treballs que presumptament Iberdrola va encarregar des de l'any 2004 fins al 2017 al Grup Cenyt dirigit per José Manuel Villarejo, quan aquest es trobava donant servei actiu en el Cos Nacional de Policia. Els encàrrecs es van fer a través del llavors cap de Seguretat d'Iberdrola, Antonio Asenjo, i tenien per a la companyia Iberdrola la naturalesa de confidencials.

villarejo comissio kitchen - EFE

El comissari Villarejo durant la seva compareixença a la comissió que investiga el cas Kitchen en el Congrés / Efe

Entre els encàrrecs d'Iberdrola a Villarejo estava espiar un jutge, infiltrar-se en plataformes contràries als interessos de la companyia elèctrica, pressionar membres del comitè d'empresa de la central nuclear de Cofrentes o investigar un accionista crític amb la gestió de l'empresa, concretament ACS.

El jutge García Castellón detalla a la interlocutòria com l'excap de Seguretat d'Iberdrola Antonio Asenjo, que era l'enllaç amb Villarejo, va reconèixer en la seva declaració judicial haver manipulat els conceptes de les factures a Cenyt, ocultant no només el contingut concret dels treballs realitzats sinó també la intervenció del llavors comissari en actiu José Manuel Villarejo.

Converses

Les imputacions arriben després de la celebració de la junta d'accionistes de l'Iberdrola i després que s'incorporés el maig a la causa un nou informe d'Assumptes Interns en el qual s'analitzaven converses mantingudes entre el comissari i el responsable de Seguretat d'Iberdrola Antonio Asenjo. En elles el comissari es referia en diferents moments a "el senyor Ignacio" o el "senyoret" en el marc del projecte 'Arrow', que versava sobre els problemes que patia Iberdrola per a la construcció d'una central tèrmica en Arcs de la Frontera (Cadis).

En aquest ofici policial, Assumptes Internos donava compte de fins a nou fitxers d'àudio desconeguts fins ara i on  Asenjo --imputat en la causa-- i el comissari, aquest li demanava que li abonessin més diners pels seus treballs|feines. Aquests àudios es van trobar a les entrades i registres de novembre de 2017 si bé fins ara no s'havien aconseguit extreure, i tenen relació amb projectes del comissari per a l'elèctrica en el període de 2004 a 2006.

 

Imatge principal, el president d'Iberdrola Ignacio Sánchez Galán / Europa Press