El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha acordat, a instàncies de Fiscalia Anticorrupció, citar com a imputat per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets al responsable de seguretat d'Iberdrola, Antonio Asenjo, en relació amb els contractes que l'elèctrica hauria subscrit amb les empreses del comissari jubilat i a presó provisional José Manuel Villarejo.

Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, la citació estava prevista per a la propera setmana, però s'ha suspès ja que Asenjo ha estat recentment sotmès a una intervenció quirúrgica que el manté de baixa mèdica a efectes laborals i desaconsella la seva presència al jutjat, per la qual cosa encara no s'ha fixat data.

Sí han estat convocats per a la propera setmana el mateix Villarejo i el seu soci en la mercantil Cenyt, Rafael Redondo, que estan citats com investigats pels mateixos contractes amb Iberdrola, d'acord a les fonts consultades.

Asenjo està sent investigat a la peça separada i secreta número 17 de la macrocausa Tàndem com a presumpte interlocutor de Villarejo amb l'elèctrica, a la que hauria servit en diverses tasques com l'espionatge i l'intent de desacreditar des d'a un grup ecologista fins a l'empresa ACS i el seu president, Florentí Pérez, personat com a perjudicat.

Precisament, la defensa d'Asenjo va registrar la setmana passada un escrit al Jutjat posant-se a disposició dels investigadors i advertint que la seva situació mèdica li impediria comparèixer en almenys un mes. Aleshores, Anticorrupció ja havia sol·licitat al jutge que li convoqués com investigat.

El jutjat va obrir la peça separada el mes d'octubre passat, a la llum tant de la documentació intervinguda al mateix Villarejo a la seva detenció el 2017 com del material sobre la seva relació amb Iberdrola que venien difonent moncloa.com i El Confidencial.

Per la seva part, Iberdrola va anunciar el mes d'octubre passat que obriria una investigació exhaustiva en forma d'informe 'forensic' per aclarir fins on van arribar les relacions amb Cenyt, la mercantil vinculada a Villarejo mitjançant la qual s'haurien executat i facturat els contractes.

L'informe va ser encomanat a PwC i se suma a les indagacions internes ja empreses el novembre de 2018 i el mes de juliol passat arran de la difusió d'informacions que vinculaven a la companyia amb l'empresa del comissari.

En ambdues es va determinar que s'havien encarregat 17 serveis de tipus ordinari i propis de la Direcció de Seguretat Corporativa entre els anys 2004 i 2017 i que tant en el procés de contractació com en la posterior facturació s'havien seguit tots els controls interns d'Iberdrola, segons va informar en el seu moment la mateixa companyia.