El cas de l'exdirigent de Junts Eduard Pujol continua el seu gir de 180 graus. El jutjat d'instrucció 29 de Barcelona ha imposat a una de les dones que el van acusar d'assetjament, E.R.F., una fiança de 92.278,87 euros. "Tot això amb la finalitat de garantir les responsabilitats pecuniàries que es poguessin derivar de la causa", assenyala la diligència on s'adverteix que en cas que no es materialitzi aquesta fiança "es procedirà, sense més tràmit, a l'embargament dels seus béns en quantia suficient".

El jutge ha afegit aquest escrit a les actuacions que es van dictar el passat 5 de maig d'obertura del judici oral contra la dona per amenaces, després que va arribar a enviar més de 3.000 missatges de Whatsapp a l'exdiputat.

Pujol va ser suspès de militància al partit i va renunciar al càrrec de portaveu parlamentari de Junts a finals d'octubre del 2020, després que dues dones van denunciar davant de la formació que havien estat assetjades per l'aleshores portaveu parlamentari. Mesos més tard, davant del fet que cap de les dues dones van recórrer a la justícia, Junts va haver de rehabilitar Pujol en la seva militància.

Retret del jutge a Junts

Precisament, el jutge Joaquín Aguirre, que s'encarrega del segon cas, el que afecta la regidora de Pineda Noemi Llorens, ha dedicat un toc d'atenció a Junts. Assegura que Pujol ha patit un greu perjudici econòmic, social i polític a conseqüència de "l'acusació calumniosa i de la fulminant actuació dels gestors del partit polític al qual pertanyia sense haver tingut la més mínima constatació de la veracitat de les acusacions formulades contra ell".

El jutge considera que la sanció disciplinària, amb la suspensió de militància i la renúncia al càrrec de portaveu, "vulnera totes les regles del dret a la defensa que té qualsevol persona, no només en el procés penal, sinó a qualsevol àmbit disciplinari de la vida". Aguirre retreu que Junts ha infringit tota la jurisprudència sobre la presumpció d'innocència, el compliment de la qual no ha de ser aliè a l'àmbit polític intern dels partits. "Si un partit polític amb càrrecs de govern autonòmic vulnera, indiciàriament ni que sigui, aquella jurisprudència no donaria fiabilitat respecte a la conveniència i equitat de les lleis que s'aproven al Parlament, a banda de causar un perjudici irreparable a l'afectat", retreu tot recordant que, tot i que se li ha aixecat la suspensió de la seva militància, ha perdut el seu escó al Parlament i oportunitats laborals.

Junts va fulminar l'octubre del 2020 el qui era el seu portaveu a la Cambra catalana i el va expulsar de la formació arran de l'acusació d'assetjament que dues dones van formular contra ell. Això no obstant, vuit mesos més tard les acusacions no s'havien concretat davant del jutjat i Junts va procedir a intentar rescabalar el seu exdirigent, començant per tornar-li la militància.