El titular del Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha autoritzat la Guàrdia Civil perquè pugui accedir als comptes de tots els investigats en relació amb la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, tant si són persones físiques com jurídiques.

Així es recull en una providència dictada pel jutge i datada el passat 16 de gener. En ella, concedeix la sol·licitud realitzada pels investigadors de l'institut armat per accedir al fitxer de titularitats financeres del Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (Sepblac).

D'aquesta forma, la Guàrdia Civil podrà accedir als "comptes bancaris, comptes de valors i altres productes bancaris de les persones físiques i jurídiques relacionades amb activitats per a la preparació i execució del referèndum de l'1-O" amb l'objectiu de "determinar l'existència de possibles responsabilitats penals". L'autorització del jutge s'estén a les persones jurídiques, encara que no se'n precisa quins o si l'autorització assoleix ANC i Òmnium.

En aquest jutjat es troben en qualitat d'investigades una vintena de persones, entre les quals hi ha l'home de confiança d'Oriol Junqueras, Josep Maria Jové; l'exsecretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, i l'exjutge i exsenador Santiago Vidal.

D'altra banda, els líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, es troben a presó per ordre de la jutgessa de l'Audiència Nacional des del mes d'octubre passat. Una ordre que, a més, va ratificar el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.