El jutjat d’instrucció número 4 de Girona desconeixia quines persones detindria la policia espanyola en l’operatiu que va dur a terme el 16 de gener passat. Segons informa TV3, el dia abans de les detencions, el Cos Nacional de la Policia va informar el jutjat que l’endemà hi hauria entre 15 i 20 detencions, però en cap cas va identificar a qui es detindria. Setze persones van ser detingudes, entre elles els alcaldes de Verges i Celrà i el fotoperiodista d'El Nacional Carles Palacio.

El jutjat ja havia estat informat feia setmanes per la policia espanyola que estava preparant un operatiu per l’ocupació de les vies de l’AVE l’1 d’octubre del 2018. Aquesta investigació, que havien portat els Mossos, havia estat arxivada pel jutjat, segons TV3.

El jutjat de Girona afirma que en cap moment va demanar a la policia espanyola que es fes càrrec de la investigació d’aquests fets. D’això es desprèn que en cap moment el jutjat va supervisar l’operatiu, tal com va assegurar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

De fet, el relat del jutjat coincideix amb el comunicat fet pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el mateix dia de les detencions, quan va assegurar que aquestes s’havien dut a terme sense autorització judicial.