El jutjat d'instrucció 2 de Girona ha arxivat les causes contra els 27 policies espanyols per les càrregues en sis col·legis electorals de la ciutat durant el referèndum de l'1-O, segons ha avançat El Mundo i ha confirmat ElNacional.cat. El portaveu dels advocats voluntaris que van interposar la querella conjunta per les actuacions policials a Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva, Albert Carreras, ha confirmat que la setmana passada van interposar recurs a les interlocutòries d'arxivament perquè consideren que, tot i que l'Audiència va acotar l'acusació a delictes lleus de lesions, no han prescrit. També neguen l'eximent que aprecia el jutjat, considerant que els agents van actuar "en compliment del seu deure". A més, en declaracions a Catalunya Ràdio, l'advocat de l'acusació popular ha assegurat que veu en aquest arxivament "l'ombra de la llei d'amnistia".

Segons informa el TSJC, el jutjat d'instrucció 2 de Girona va dictar les sis resolucions d'arxiu fa més d'un mes. Ho va fer a petició de la fiscalia, després que l'Audiència resolgués en una interlocutòria que només es podia acusar els policies per delictes lleus de lesions i argumentant que, o bé els fets havien prescrit o bé es podia aplicar l'eximent que preveu el Codi Penal per actuar "en compliment d'un deure". La jutgessa entén que els policies estan emparats per l’apartat 7 de l’article 20 del Codi Penal espanyol que diu que queden “exempts de responsabilitat criminal qui obri en compliment d’un deure o en l’exercici legítim d’un dret, ofici o càrrec”. A més, considera que no es va produir un excés en l’actuació policial, tot i haver-se produït lesions.

Al mateix jutjat gironí hi ha encara pendent de resolució la causa que afecta un policia espanyol que va ser denunciat per donar una bufetada a una persona i la defensa del qual està a càrrec d'un sindicat policial.

En mans de l'Audiència

El portaveu dels advocats voluntaris que van interposar la querella conjunta inicial per les càrregues ha exposat que la setmana passada van recórrer contra les interlocutòries i que ara l'Audiència haurà de resoldre si confirma la decisió del jutjat instructor o atén la seva petició.

El juny del 2021, el jutjat va deixar a un pas de judici 27 policies espanyols i un agent de la Guàrdia Civil que van intervenir a les càrregues de Girona i d'Aiguaviva, deixant impune l'actuació a Sant Julià de Ramis. A més, també va resoldre dividir en diverses peces les actuacions. Totes elles estan en aquests moments arxivades i a l'espera de la decisió de l'Audiència de Girona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!