El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, encarregat de les causes de Tsunami Democràtic o els CDR, estaria pensant a jubilar-se aquest estiu, segons ha comunicat ja al seu entorn i avança aquest dimecres El Confidencial. El polèmic magistrat, acusat per part de l'independentisme i de l'espai a l'esquerra del PSOE de "prevaricació" i d'intentar intervenir en la política per entorpir l'amnistia, haurà de retirar-se obligatòriament a l'octubre, en arribar a l'edat màxima permesa —inclosa pròrroga— als jutges per mantenir-se en actiu, 72 anys. Si bé finalment García-Castellón podria avançar-se a l'estiu, una data clau perquè ja podria haver quedat aprovada definitivament l'amnistia al procés —prevista per al juny—, una llei que tindria l'obligació d'aplicar en les causes que manté obertes.

Tot i que el magistrat val·lisoletà hauria d'haver-se jubilat amb 70 anys, tal com fixa la Llei Orgànica del Poder Judicial, fa gairebé dos anys va demanar una prolongació del servei en actiu fins a l'edat màxima de 72, una edat a la qual arribarà a l'octubre d'aquest 2024. Agafant-se els permisos i vacances que manté acumulats i no ha gastat, el magistrat podria anticipar el moment de la seva jubilació a aquest mateix estiu.

Encarregat de Tsunami i els CDR, imputa per terrorisme

García-Castellón ha estat durament criticat per part de l'independentisme català pel seu paper com a magistrat encarregat dels casos de Tsunami Democràtic i els CDR, els encausats als quals ha imputat per un suposat delicte de terrorisme. Unes imputacions a figures com el president Carles Puigdemont o la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que, a més, han coincidit amb les negociacions amb el PSOE per a l'amnistia durant l'any passat. Aquestes imputacions han fet marxar a l'estranger una nova onada de polítics independentistes i persones vinculades al procés, com el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, el periodista Jesús Rodríguez, l'empresari Josep Campmajó o l'activista Oleguer Serra.

Magistrat polèmic: criticat per l'independentisme i l'esquerra

Tant els líders sobiranistes com veus rellevants dins de Sumar, partit dins de la coalició de govern espanyol, han acusat el magistrat de "prevaricació" i d'intentar intervenir en política, entorpint els acords entre partits i volent fer descarrilar l'amnistia. Fins i tot la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, vinculada al PSOE, va assenyalar García-Castellón per acostumar a actuar "en moments polítics sensibles".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!