L'advocat Gonzalo Boye, responsable de la defensa de Josep Lluís Alay i lletrat també de Carles Puigdemont, rebutja la nova pròrroga de la instrucció del cas de Tsunami Democràtic que planteja l'Audiència Nacional. Boye sosté que aquesta instrucció, en mans del jutge Manuel García-Castellón, està fora de termini des del 29 de juliol del 2021, atès que la pròrroga dictada aleshores es va acordar quan ja s'havia esgotat el calendari per fer-ho i, per tant, qualsevol investigació posterior vulnera la llei i és "nul·la de ple dret". Per tot plegat, demana que es declari la nul·litat de les actuacions dutes a terme des del juliol del 2021 i el sobreseïment del procediment.

La defensa d'Alay respon així a la consulta que des de l'Audiència es va plantejar a les parts sobre una nova pròrroga de la instrucció del cas en què s'investiga els responsables de la plataforma Tsunami Democràtic, que va impulsar les mobilitzacions contra la sentència als líders del procés l'octubre del 2019. El passat 6 de novembre, García-Castellón va acordar investigar per terrorisme dins d'aquesta causa 12 persones, entre les quals, el president Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira.

Fora de termini

L'advocat argumenta que el calendari de la instrucció va quedar fixat el 29 de juliol del 2020. Aquell dia es va publicar al BOE una reforma de la llei d'enjudiciament criminal que fixa un termini màxim de 12 mesos per a la investigació judicial. Un any més tard es va prorrogar la instrucció, però es va fer amb una interlocutòria del 30 de juliol signada el 2 d'agost, quan ja havia caducat el termini. És a dir, "es va prorrogar la instrucció amb caràcter retroactiu", la qual cosa vulnera la llei. Posteriorment, s'han anat dictant pròrrogues cada sis mesos, fins a la del 29 de gener. No obstant, la defensa d'Alay considera que, atès que la primera interlocutòria estava fora de termini, "tot el que es va acordar com a diligència d'instrucció i actuar amb posterioritat és nul de ple dret".

A més, subratlla que dins del període de la instrucció, que es va esgotar el 29 de juliol del 2021, no es va prendre declaració a cap dels investigats. Per la qual cosa, i atès que no es pot portar ningú a judici sense abans prendre-li declaració com a investigat, "caldrà entendre que no existeix cap viabilitat de portar aquest procediment a fases posteriors".

Competència del jutge

També Benet Salellas, advocat d'Oriol Soler i Oleguer Serra, s'ha oposat a la pròrroga de Tsunami. En aquest cas, argumenta que el jutge no és competent per analitzar aquesta causa, com ja va argumentar en l'anterior pròrroga. 

El mateix argument sobre la falta de competència de García-Castellón l'esgrimeix Marina Roig, advocada de Marta Molina. Serà la sala penal de l'Audiència Nacional qui resolgui aquestes qüestions. La sala haurà de pronunciar-se així mateix sobre si els fets encaixen en el delicte de terrorisme tal com argumenta el jutge.