El president del tribunal del cas Gürtel, Ángel Hurtado, també formarà part del tribunal de l'Audiència Nacional que jutjarà i dictarà sentència sobre la caixa B. Així ho ha revelat eldiario.es, que ha tingut accés a la providència. Hurtado va ser el magistrat que, en la sentència de la Gürtel que va provocar la caiguda de Rajoy, va firmar el vot discrepant que s’oposava a la condemna del PP com a responsable civil a títol lucratiu.

La sentència de la Gürtel establia que part dels fons de la Gürtel “van servir per pagar directament despeses electorals o similars del Partit Popular, o van anar a parar com a donacions finalistes a l’anomenada ‘Caixa B’ del partit, consistent en una estructura financera i comptable paral·lela a l’oficial, existent almenys des de l’any 1989”.

En el seu vot particular, Hurtado assegurava que “no era necessari introduir els referits passatges perquè, estant encartat el PP com a partícip a títol lucratiu, cal partir de la seva total absència de participació en els fets delictius i el seu desconeixement dels mateixos”. Argumentava que “la seva responsabilitat no ha d’estar exposada al mateix judici de retret que serveix de fonament a la declaració de culpabilitat penal”.

Fins a tres magistrats han estat apartats dels judicis del cas Gürtel per la seva proximitat al PP, fet que ha generat diversos canvis en la composició del tribunal. Ara el tribunal estarà presidit per María José Rodríguez Duplá, presidenta de la Secció Segona de la Sala Penal i conservadora com Hurtado, i també integrat per María Riera Ocáriz, acabada d’arribar a la Sala Penal.