Els encàrrecs que el ministeri de l'Interior, sota el comandament de Jorge Fernández Díaz, va fer suposadament al comissari José Manuel Villarejo, entre els quals s'inclou l'anomenada Operació Catalunya, destinada a la fabricació de proves incriminatòries contra líders independentistes, quedaran fora del cas Villarejo, un cop —segons avança eldiario.es— el jutge Manuel García-Castellón ha dictat una interlocutòria en què aixeca el secret sobre la documentació confiscada al comissari quan va ser detingut i de la qual exclou una carpeta amb "suposades funcions assignades a José Manuel Villarejo en els anys 2013 i 2014" amb l'argument que és informació susceptible d'"estar legalment classificada".

Aquests encàrrecs, que inclourien també seguiments a partits llavors en l'oposició com Podemos, van ser executats quan Villarejo estava destinat a la Direcció Adjunta Operativa de la Policia, a les ordres directes del comissari Eugenio Pino, considerat com el principal artífex de la brigada política o policia patriòtica, que hauria dut a terme dubtoses actuacions en contra de l'independentisme català. El mitjà citat recorda, a més, que Villarejo va ser condecorat el març del 2014 amb una medalla pensionada per la seva participació en l'anomenada Operació Catalunya.

Ara, la interlocutòria de García-Castellón assegura que aquestes "funcions assignades" seguiran sota secret perquè es tractaria d'actuacions "principalment relacionades amb la captació d'informació d'interès policial". De fet, García-Castellón s'apropa així a la teoria defensada tant per Villarejo com per Pino segons la qual l'espionatge a polítics independentistes entraria dins de la legalitat.

Contingut de la carpeta

La carpeta que continuarà sota secret inclou "despeses i rebuts que documenten lliuraments de diners a persones definides com a col·laboradors" i un altre que es diu "despeses reservades 6.5.2014, amb imatges de diversos bitllets de 500 euros", segons descriu la interlocutòria del magistrat esmentada per eldiario.es. Tot això forma part de l'anomenat arxiu Taja, una carpeta exclosa de la investigació perquè inclou informació que podria afectar la "defensa i seguretat de l'Estat".