El Jutjat d'Instrucció 4 de Reus (Tarragona) ha obert diligències prèvies per un presumpte delicte de discriminació per un discurs del secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, en el qual afirmava que l'enemic comú d'Europa, de la llibertat i del progrés "s'anomena invasió islamista".

El president i advocat de Watani Associació ciutadans per a la convivència i el desenvolupament (ACCD) de Reus, Hilal Tarkou, va denunciar Ortega Smith al considerar que les seves declaracions en un míting a València fa un any incitaven "a la gent a l'odi i discriminació" contra els musulmans, ha explicat en declaracions a Europa Press.

El jutjat ha obert diligències i ha demanat a l'associació que aporti el vídeo on s'escolten les afirmacions, i ha donat trasllat a la Fiscalia perquè es pronunciï, han informat Europa Press des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La denúncia, recollida per Europa Press, la va presentar aquest advocat a finals de març, arran d'un vídeo que es va fer viral a Internet, al considerar que les manifestacions del número dos de Vox "atempten greument contra la convivència i la pau social, inciten a l'odi, motiven i criden a la conflictivitat i per tant al racisme i xenofòbia".

Tarkou considera una obligació denunciar aquest tipus de conductes segons ell delictives ja que "atempten contra la convivència i el treball d'integració" de la comunitat musulmana, entre d'altres, i ha ressaltat que amb aquesta denúncia actua en defensa dels drets humans.

Ara el jutjat haurà de determinar si és competent per prosseguir amb la causa o ha d'inhibir-se en favor d'un jutjat de València o si finalment ho assumirà el Tribunal Suprem en haver estat elegit com a diputat en el Congrés.