La magistrada substituta del Jutjat de Primera Instància número 1 de Barbastre no ha suspès aquest divendres l'execució de la sentència que ordena la devolució per part de Catalunya de les 111 peces del patrimoni històric de les parròquies de la zona oriental d'Aragó en la interlocutòria, en la qual admet l'adhesió de la Generalitat de Catalunya en aquest procés.

En aquesta atorga a la Generalitat, que va actuar com a part coadjuvant de la diòcesi i del museu de Lleida en el litigi, un termini de cinc dies per formular les seves al·legacions perquè siguin contestades al seu torn pel Bisbat de Barbastre i el govern aragonès. No obstant això, l'acte no suspèn el curs del procediment, que determina que els béns s'han de lliurar com a màxim el 15 de febrer.

Mesures pertinents

Des del Tribunal Superior de Justícia d'Aragó (TSJA) han precisat que en el cas que els béns no fossin lliurats en el termini establert per l'acte, s'adoptaran "les mesures pertinents"

En la seva resolució, la jutgessa apunta que encara que els béns no estan en poder de la Generalitat, sinó del bisbat de Lleida, "no pot obviar-se que té competència exclusiva en matèria de cultura", motiu pel qual va ser admesa la seva participació com a part coadjuvant dels demandats. La magistrada recorda que el Govern té l'obligació d'acceptar el resultat del procés.

Bisbat Lleida / ACNEntrada del Bisbat de Lleida, propietària de les peces històriques que han de tornar a Barbastre segons un jutge / ACN

A pesar que el document no suspèn el procés d'execució provisional de la sentència, la magistrada ha de resoldre en els pròxims dies els escrits d'oposició a la sentència presentats per la diòcesi i el museu de Lleida, que en cas de ser estimats podria suposar la paralització de la devolució fins a ser dictada una resolució ferma.

El Jutjat de Primera Instància número 1 de Barbastre va ordenar a mitjan de desembre l'execució provisional abans del proper 15 de febrer. La interlocutòria del jutge acceptava així la petició del Bisbat de Barbastre d'execució de la sentència i establia un termini, al mateix temps que advertia amb multes coercitives i mensuals, així com amb responsabilitats penals en cas d'incomplir-se l'ordre.

La Diòcesi de Barbastro-Montsó va decidir acudir als tribunals civils el 2019, davant l'incompliment de les reiterades sentències del Suprem Tribunal de la Signatura Apostòlica de Roma que ordenaven la devolució de les peces del patrimoni històric artístic de les parròquies.

Aquestes no són les primeres obres que un jutge ordena que Catalunya ha de retornar a un santuari aragonès. Això ja va succeir amb les obres de Sixena. Per aquest cas, l'exconseller de Cultura Santi Vila ha hagut de posar el seu pis a disposició judicial pels presumptes delictes d'usurpació i desobediència.