La disputa entre Catalunya i Aragó per les obres de Sixena ha esquitxat a la vida personal de l'exconseller de Cultura Santi Vila. Fins a tal punt que ha hagut de posar el seu pis en aval en un judici en contra seu.  

Els fets es remunten al 2015, quan un jutjat de primera instància va resoldre que Catalunya havia de retornar aquestes obres al monestir de Sixena, una resolució que la Generalitat, amb Vila com a conseller de Cultura, va recórrer. Les obres s'havien de portar al juny d'aquell any al santuari aragonès, però no es van traslladar fins a finals del 2017, quan es va aplicar l'article 155. 

Obres de al monestir de Sixena ACNLes obres instal·lades en el monestir de Sixena / ACN

Sense suport del Govern

Arran d'això, Vila està acusat d'un presumpte delicte de desobediència i d'usurpació d'atribucions judicials. Per aquest motiu, un jutjat d'Osca li va demanar fa un any una fiança de 216.000 euros, dels quals fa Vila en va dipositar llavors 108.000 euros i ara ha posat a disposició de la jutgessa el seu pis de Figueres com aval. En un principi, el judici s'hauria d'haver dut a terme l'any passat, però aquest s'ha endarrerit per la crisi sanitària desfermada per la Covid

"S’ha acabat la fase de la instrucció. Si la pandèmia ho permet, serà aquest 2021", ha relatat aquest dijous Vila al programa Planta Baixa de TV3 on també ha assegurat que es tracta "d'un judici molt despietat, desproporcionat" per tot el que se'ls exigeix. 

Ara bé, per a Vila el més preocupant és la manca de suport que ha trobat dins del Govern, ja que recorda que com a conseller de Cultura va defensar l'interès de Catalunya. 

"Qui ha fallat és la Generalitat de Catalunya. Hi ha persones físiques que m’han volgut ajudar, que et diuen que ho fan perquè representaves a Catalunya", ha apuntat.

Malgrat que Vila es va mostrar contrari a la declaració unilateral d'independència, per la qual cosa el 26 d'octubre del 2017 va renunciar al seu càrrec de conseller, llavors d'Empresa, no considera que la falta de suport es degui a les diferències ideològiques.

Des del seu punt de vista, això es deu "a la incompetència, no saber-ne més, no ser prou diligents i no saber-ne prou". 

Aragonès creu que se li ha de donar suport

Malgrat les divergències ideològiques entre Vila i el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, aquest creu que s'ha de cobrir la responsabilitat civil del judici contra l'exconseller. "Malgrat que és una persona amb la qual tants altres àmbits hem discrepat en el seu posicionament i en les seves actituds, però en aquesta qüestió crec que caldria donar-li suport", ha opinat aquest dimarts Aragonès. 

Acte ERC Pere Aragonès 2El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, considera que Vila no ha de cobrir la responsabilitat civil d'aquest judici 

Ara bé, per Vila la situació tampoc s'hauria gestionat millor si davant de l'Executiu haguessin estat Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. "Tenim des de fa molts anys un molt mal Govern", ha valorat.

El problema, segons l'exconseller, és el missatge que envies als futurs polítics o funcionaris públics que volen prendre decisions complicades.

"El més greu de tot això és que envies un missatge molt dissuasiu en els polítics en actiu o els ciutadans que el dia de demà es vulguin dedicar a la política. Amb aquests fets dius que si prenen decisions delicades, perilloses arriscades en bé de l’interès general o del país, pot ser que, si pinten maldades, després n’hagis d’assumir les conseqüències", ha emfatitzat Vila.