El jutge d'instrucció del cas Pujol a l'Audiència Nacional, José de la Mata, ha de decidir abans de dimarts si allarga la instrucció de la causa, tal com va demanar la setmana passada la Fiscalia Anticorrupció. La investigació de la fortuna de la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va arrencar el 2012.

Després de diverses pròrrogues, l'última de sis mesos, el termini d'instrucció finalitza el pròxim dilluns 23 de setembre. De la Mata podria fixar un "nou termini màxim" a petició del ministeri públic, que va argumentar que encara falta rebre informació sol·licitada a Andorra i Luxemburg que podria derivar en l'apertura de noves diligències. En cas que descartés seguir amb la investigació, el titular del jutjat 5 d'instrucció de l'Audiéncia Nacional haurà de decidir si obrir judici oral o bé arxivar la causa.

De la Mata investiga l'origen dels diners andorrans de la família Pujol. L'expresident de la Generalitat va admetre el 2014 que la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus set fills tenien uns 4 milions d'euros a la Banca Privada d'Andorra. Segons la versió de Pujol, procedien d'una herència del seu pare, Florenci Pujol, que no es va declarar a Hisenda durant més de 30 anys.

La justícia espanyola no va donar credibilitat a la versió de Pujol i sospita que els diners andorrans tenen orígens il·lícits. L'Audiència Nacional investiga tots els membres de la família com una organització criminal acusada de frau fiscal i blanqueig de capitals. El cas va començar amb la causa contra Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit, i la seva dona, que data del 2012.

De fet, Jordi Pujol Ferrusola va estar mig any a presó acusat d'haver estat intentant ocultar el seu patrimoni fins i tot durant la investigació en una trama internacional de blanqueig de capitals.

De la Mata ha obert diverses línies d'investigació per determinar l'origen dels diners, entre elles, una hipotètica vinculació de la fortuna dels Pujol amb el cas Grand Tibidabo. El jutge investiga si diners sorgits de la descapitalització de la companyia van acabar al compte andorrà de Pujol Ferrusola.

Un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional fet públic el 2017, afirma que la família Pujol Ferrusola va obtenir prop de 70 milions d'euros de "benefici econòmic no justificat" amb els seus comptes a Andorra des del 1990. Són diversos els informes aportats per la UDEF, l'últim presentat a l'Audiència Nacional, segons han publicat diversos mitjans aquesta setmana, localitza 1,2 MEUR d'origen desconegut de Josep Pujol a Andorra i que figura com a beneficiari d'una fundació de Panamà.