El jutge que instrueix el cas Koldo, Ismael Moreno, ha ordenat el bloqueig i embargament dels 88 comptes bancaris que pertanyen als principals investigats de la presumpta trama de corrupció per la venda de material sanitari, entre elles les de la família Koldo al complet —entre elles les de Koldo García, la seva dona, el seu germà i el nebot— el presumpte capitost de la trama, Juan Carlos Cueto —i també les seves germanes— Víctor de Aldama i l'empresari basc, Iñigo Rotaeche, segons consta en la interlocutòria del 19 de febrer. El jutge també prohibeix els acusats qualsevol disposició sobre aquests comptes, "indistintament de quin sigui el tipus de vinculació, procedint així mateix a la inhabilitació o suspensió de les credencials, claus i/o signatura electrònica que permetin operar amb els sistemes de banca electrònica o telemàtica".

🔍 Cas Koldo: qui és qui a la trama i quins contractes s'investiguen?

 

Els investigats per pertinença a una organització criminal pel cobrament il·legal de comissions pel cas Koldo tenen els seus béns en fins a una desena de bancs repartits per tota Espanya: Banca Marcha, Banco Caminos, Sabadell, Santander, Bankinter, BBVA, Caixabank, Caja Laboral Popular de Crédito, Caja Rural de Navarra, Caja Rural de Teruel, Caja Rural de Zamora, Cajamar, Deutsche Bank, Evo Banco i Ibercaja. Algun d'ells també tenen comptes a Luxemburg, a través de la sucursal en Espanya del Indosuez Wealth Europe.

Augment patrimonial dels investigats

La Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar el bloqueig després de comprovar que el patrimoni de Koldo García, exasesor de l'exministre de Transport José Luis Ábalos, havia augmentat "significativament" i sospitar que disposava de fons en efectiu i estava utilitzant persones interposades per titular béns. Segons la Fiscalia el cas més sorprenent és el del president del Zamora CF i un altre dels cervells de la trama, Víctor de Aldama, que amb part dels seus beneficis hauria adquirit béns mobles i immobles que primer va posar a nom de les empreses investigades i després a nom d'empreses dels seus socis, tot i que, també eren seves. De Aldama consta com a titular o apoderat de 39 comptes corrents, entre ells els 8 del club que presideix. A més, el jutge considera que l'empresari hauria invertit part dels seus beneficis al Zamora Club de Futbol i hauria traspassat fons a comptes bancaris d'altres mercantils de l'entramat societari que controla. El jutge afegeix que imposa aquesta mesura perquè assumeix que “la quantia de la pena de multa que pogués imposar-se als investigats és prou elevada per justificar el bloqueig de tots els seus comptes”.

De l'anàlisi preliminar dels comptes de De Aldama i de Cueto, "existeixen indicis que poguessin estar ocultant la seva responsabilitat en els fets investigats, i dels beneficis obtinguts", subratlla la Fiscalia en demanar els embargaments.