El jutge Joaquim Bosch, exportaveu de Jutges per la Democràcia, ha manifestat a La Sexta, que si el president Carles Puigdemont viatja a l'Estat espanyol "no podrà ser detingut, ni perseguit, ni condemnat, mentre això no sigui autoritzat pel Parlament europeu", amb els criteris jurídics que ha establert la sentència del Tribunal de Luxemburg.

Ha pronosticat que aquest és el criteri jurídic que s'imposarà, encara que avui dia la situació encara sigui "interpretable".

Segons Bosch, és evident que "15 jutges europeus han desautoritzat amb claredat el Tribunal Suprem espanyol", respecte a Oriol Junqueras. "El problema és que s'ha dictat una sentència sobre una persona que no podia ser condemnada", ha afegit.

"Un europarlamentari amb immunitat no pot ser condemnat i Junqueras ho va ser, per la qual cosa ara el Tribunal Suprem haurà de decidir en funció d'aquesta contradicció", ha dit. Al seu entendre, seria possible posar en llibertat Junqueras. "Després del judici el Tribunal Suprem va fer una pregunta al Tribunal de Luxemburg i sense esperar la sentència [europea], va dictar una sentència condemnatòria a una persona que tenia immunitat, per la qual cosa la interlocutòria sí que pot tenir efectes d'immunitat sobre Junqueras", ha conclòs.